Vijesti

Osnovani prvi otvoreni fondovi u RS

18.10.2007. 10:51 / Izvor: Nezavisne novine

Komisija za hartije od vrijednosti RS odobrila je osnivanje prvih otvorenih investicionih fondova u RS - "Nimako trend" sa javnom ponudom i "Advantis Qualified 1" sa privatnom ponudom.

Inicijatori osnivanja tih fondova su društva "Nimako", odnosno "Advantis Capital Management" iz Banjaluke.

U društvu "Nimako" kazali su da će u roku od sedam dana od prijema rješenja Komisije objaviti javni poziv za upis i uplatu udjela fonda "Nimako trend", kao i njegov prospekt.

"Upis je omogućen svim fizičkim i pravnim licima uz minimalnu uplatu od 500 KM", kazala je Verica Krajnović, direktor tog društva.

Ona je istakla da će inicijalna ponuda trajati 15 dana, očekujući da će prikupiti najmanje milion KM neophodnih za osnivanje fonda. Fond "Nimako trend" je, kaže Krajnovićeva, namijenjen investitorima koji imaju dugoročne ciljeve, sa preporučenim rokom ulaganja od najmanje dvije godine. Fond će uglavnom ulagati u akcije, zatim, obveznice i depozite, prvenstveno na tržišta RS, BiH, a potom zemljama članicama EU, OECD i CEFTA.

U društvu "Advantis" navode da je otvoreni fond "Advantis Qualified 1" namijenjen kvalifikovanim investitorima, odnosno ulagačima čija imovina prelazi 300.000 KM uz minimalni ulog od 100.000 KM.

Specifičnost tog fonda je u tome što društvo ne smije javno objavljivati prospekt, već ga dostavlja zainteresovanim ulagačima koji ispunjavaju uslove za ulaganje u fond. Društvo "Advantis", kako saznajemo, planira da do kraja 2007. godine osnuje i otvoreni fond sa javnom ponudom.

U FBiH nedavno su osnovani otvoreni fondovi sa javnom ponudom "MF Global.ba" iz Sarajeva i "Hypo BH Equity" iz Mostara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti