Parafisklani nameti godišnje privredu koštaju 200 milijuna KM

16.09.2016. 15:27 / Izvor: Akta.ba

U RS postoji 360 parafiskalnih nameta čiji iznosi se godišnje penju do 200 milijuna KM, a pola od njih nije zakonski utemeljena.

Sve općine i države u regionu su gladne za investicijama i utrkuju se kako bi ih privukli, istaknuto je na današnjoj konferenciji pod nazivom ''Mogu li lokalne zajednice privući investicije iz EU i dijaspore?“, koja se održavala u sklopu regionalnog sajma privrede ''Čelinac 2016.''.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banja Luka, istaknuo je da zbog takvog trenda općine moraju biti efikasne u svom radu, smanjiti  parafiskalne namete  te razviti infrastrukturu koja će privući investitore.

Navodi da su prije tri godine pokrenuli inicijativu prema Vladi RS kojom se traži da se uvede registar parafiskalnih nameta. Ove godine je registar napokon završen. ''U njemu je utvrđeno 360 parafisklanih nameta koji na godišnje iznose oko 180 do  200 milijuna KM. Do kraja godine očekujemo da će biti donesena zakonska procedura koja će regulisati registar'', kazao je on za Akta.ba.

Dodaje da je interesantno da skoro pola tih nameta nema zakonsku osnovu. Iz tog razloga će, kaže,  Komora zahtijevati da se ovi nameti ukinu. "To bi predstavljalo značajno rasterećenje ambijenta, posebno lokalnih zajednica“, navodi on. Ovim bi skoro pola parafiskalnih nameta moglo biti eliminirano.

Lejla Rešić, ministrica lokalne uprave i samouprave RS, kazala je da je veliki broj lokalnih zajednica shvatio važnost privlačenja investicija te zato kroz proces BFC certifkacije pokušavaju učiniti lokalne uprave efikasnijim i otvorenijim prema investitorima.

U ovaj proces se uključilo 14 lokalnih samouprava iz RS, a za sada je samo Grad Prijedor dobio BFC certifikat.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, kazao je da strani investitori prije svega traže političku i pravnu sigurnost, pa tek nakon toga, na listi razmatranja, kada se odlučiju ulagati, je infrastrukura koja postoji na određenom području i pogodnosti koje nude lokalne zajednice.

Navodi da se treba poraditi na tome kako bi se privukli investitori. Ipak, navodi da je pozitivnan podatak do kojeg su došli istraživanjem, kojeg su proveli među svojim članicama, da 70 posto njihovih članica planira reinvestirati svoju dobiti u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti