ekološki prihvatljivo rješenje

Gebrüder Weiss koristi električne tricikle za usluga dostave na hrvatskim otocima

07.08.2023. 09:04 / Izvor: Akta.ba
tricikl

Pružanje usluga dostave na hrvatskim otocima s njihovim malim mjestima i uskim ulicama nikada nije bilo lako.

Pružanje usluga dostave na hrvatskim otocima s njihovim malim mjestima i uskim ulicama nikada nije bilo lako. Zbog toga je Gebrüder Weiss ovog ljeta počeo svojim kupcima nuditi posebno ekološki prihvatljivo transportno rješenje: električne tricikle za dostavu privatnim licima i firmama na otocima Rabu i Lošinju.

Ova vozila imaju elektromotor niske buke, ali visokih performansi i laka su za manevrisanje, što ih čini savršenim za dostavu u malim gradovima, turističkim naseljima i nacionalnim parkovima – prije svega tokom sezone praznika.

Barbara Bujačić, direktor Gebrüder Weiss Hrvatska

(Izvor: Gebrüder Weiss) 

“Važno je zadržati autentičnost i jedinstvenost otoka. Korištenjem naših električnih tricikla za pružanje usluga dostave pomažemo otočkim oazama da zadrže svoj šarmantni karakter. A naši kupci će robu koju su naručili putem interneta dobiti na ekološki prihvatljiv način“, kaže Barbara Bujačić, direktor Gebrüder Weiss Hrvatska. Vozilo može prevoziti pošiljke ukupne težine do 500 kilograma i preći 50 kilometara dnevno sa jednim punjenjem baterije.

Električni kombiji u urbanim sredinama

Osim električnih tricikla, Gebrüder Weiss Hrvatska odnedavno je počeo koristiti električne kombije i za dostavu krajnjim kupcima u Zagrebu. Bilo da se radi o namještaju, mašinama za pranje rublja, frižiderima i zamrzivačima ili sportskoj opremi – Gebrüder Weiss isporučuje proizvode gdje god su kupcima potrebni. Električni kombi može preći 170 kilometara sa jednim punjenjem baterije, omogućavajući do 35 ekoloških isporuka dnevno.

Gebrüder Weiss je ovog ljeta počeo koristiti električne tricikle na hrvatskim otocima – ovdje vidite zaposlenika koji dostavlja pošiljke po uskim ulicama Raba

(Izvor: Gebrüder Weiss)

Ova vozila su savršeno prikladna za transport u urbanim sredinama, a čak i smanjuju buku saobraćaja zahvaljujući svom niskobučnom elektromotoru. Njihove baterije se pune putem vlastitog fotonaponskog sustava kompanije koji je nedavno pušten u rad na glavnoj lokaciji kompanije u blizini Zagreba. Solarni paneli postavljeni na krovu logističkog objekta imaju godišnju ukupnu vršnu snagu od 500 kilovata i doprinose uštedi od oko 107 tona CO2 godišnje.

Novi fotonaponski sustav instaliran na glavnoj hrvatskoj lokaciji Gebrüder Weiss u blizini Zagreba

(Izvor: Gebrüder Weiss)

Gebrüder Weiss je implementirao ove održive mjere u Hrvatskoj kako bi napravio još jedan korak ka postizanju ciljeva klimatske neutralnosti do 2030. godine. Kompanija je nekoliko godina ulagala u alternativne pogone za transport teških tereta, razvijajući ekološki kompatibilna rješenja za posljednju milju. Tako se, na primjer, u gradskom području Beča, električni kamioni koriste za lokalni transport i za dostavu krajnjim kupcima u Austriji i Mađarskoj. Štaviše, jedan od prvih kamiona na vodik u svijetu je u upotrebi u Švicarskoj od 2021. Nabavka dodatnih hidrogenskih i električnih kamiona u Njemačkoj planirana je za 2024. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti