Vijesti / REGIJA

Srbija sprema zelene obveznice: Odličan signal za investitore

18.06.2021. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srbije izdavat će zelene obveznice Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu što bi, kako se vjeruje, trebalo da bude dobar signal za investitore.

Ministarstvo finansija na čelu sa Sinišom Malijem formiralo je međuresornu radnu grupu za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Zadaci radne grupe su da obezbijedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu Okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica, da izvrši ocjenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, kao i da nakon emisije upravlja sredstvima i izvještava Vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju projekata koji se finansiraju iz emisije zelenih obveznica",  saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je istakao da je ovo još jedan pokazatelj opredijeljenosti i posvećenosti Srbije takozvanoj "zelenoj agendi" i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Mali je napomenuo da se tržište zelenih obveznica u posljednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbijedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Prema njegovim riječima, prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promjena. 

Podsjetio je da su rebalanskom budžeta za 2021. godinu za ekologiju obezbijeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za ekologiju preko 24 milijarde dinara.

PODIJELI:

TAGOVI:

Srbija

zelene obveznice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti