800 puta više od prosječne plaće

Šef Googlea je lani primio 226 miliona dolara plaće i bonusa

24.04.2023. 14:24 / Izvor: N1
Google

Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, matične kompanije Googlea, u 2022. godini primio je ukupno 226 miliona dolara na ime plaće i kompenzacija.

Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, matične kompanije Googlea, u 2022. godini primio je ukupno 226 miliona dolara na ime plaće i kompenzacija, što je više od 800 puta više od prosječne plaće zaposlenika te kompanije. Njegova je godišnja plaća iznosila dva miliona dolara, stoji u izvještaju koje je kompanija podnijela regulatoru.

Povrh toga, za prošlogodišnje poslovanje Pichai je nagrađen s 218 miliona dolara, a kompenzacijski paket uključivao je i gotovo šest miliona dolara za ličnu sigurnost. Prosječna godišnja isplata zaposlenicima Alphabeta u 2022., pak, iznosila je 279.802 dolara, pa je kompenzacija izvršnom direktoru tako iznosila 808 puta više.

Ostali izvršni direktori Alphabeta i Googlea zaradili su približno 22 do 35 miliona dolara kroz godišnje nagrade u obliku dionica, vidljivo je iz izvještaja. To izvještaje objavljeno je u trenutku kada je Alphabet započeo s restrukturiranjem poslovanja, među kojima je i smanjivanje broja radnika za 12.000, koje je započelo u januaru, a doseže 6 posto ukupnog broja zaposlenih.

Googleova direktorica finansija Ruth Porat najavila je početkom aprila i da će kompanija ostvarivati dodatnu uštedu smanjivanjem broja prijenosnih računala i usluga. Inače, naknade izvršnih direktora postale su posebno osjetljiva tema u tehnološkoj industriji, posebno nakon vala otpuštanja u nizu kompanija.

Appleov izvršni direktor Tim Cook smanjio si je isplate za ovu godinu, nakon što je izazvao bijes zaposlenika primivši u protekle dvije godine po 100 miliona dolara na ime plaće i kompenzacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti