Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH stigao specijalni britanski tim za slučajeve poplava

19.05.2014. 08:05 / Izvor: eKapija.ba

Specijalni tim za odgovor u slučaju poplava iz Ujedinjenog Kraljevstva sa 33 člana i sa četiri motorna čamca koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili pomoć na terenu, sinoć je otišao u Bijeljini.

Njihovo raspoređivanje je koordinirano u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Naše misli, i misli mnogih građana Ujedinjenog Kraljevstva, su uz porodice stradalih i hiljada osoba koje su evakuisane i koje gledaju kako njihovi domovi nestaju. Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli njihovu nadu da će sada nivo vode brzo opadati i dozvoliti ljudima da se vrate normalnom životu. Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo moglo brzo ponuditi pomoć u vidu našeg stručnog osoblja i prijeko potrebne opreme, čamaca i iskusnog tima koji može pomoći u operacijama spašavanja", kazala je otpravnica poslova Britanske ambasade u Sarajevu Jo Lomas.

Tim koji je stigao u BiH je dio britanskog Međunarodnog tima za potrage i spašavanje, obučen za upravljanje operacijama u slučaju poplava i potraga, te u potpunosti opremljeni da samostalno obavljaju ovaj posao u teškim uslovima.

Tim koji sačinjavaju 33 pripadnika vatrogasne službe je u potpunosti samoodrživ, specijaliziran za potragu i spašavanje u slučajevima poplava. Opremljeni su s 4 motorna čamca, pumpama i opremom za spašavanje.

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tri eksperta u Srbiju kao dio tima civilne zaštite Evropske unije za procjenu i koordinaciju, uključujući šefa tog tima, iskusnog stručnjaka iz britanske Službe za spašavanje i borbu protiv požara, saopćeno je iz britanske ambasade u Sarajevu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti