Uskoro uspostavljanje fonda solidarnosti

27.05.2014. 08:04 / Izvor: SRNA
Uskoro uspostavljanje fonda solidarnosti

​Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na nivou Republike biti uspostavljen fond solidarnosti u kojem će biti prikupljana sredstva iz Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta za pomoć poplavljenom području.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na nivou Republike biti uspostavljen fond solidarnosti u kojem će biti prikupljana sredstva iz Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta za pomoć poplavljenom području.

Predsjednik Dodik je naglasio da će taj fond, za koji su već pojedini elementi precizirani, funkcionisati narednih pet do sedam godina, a ako bude potrebe i duže.

"U narednim danima, čim se stvore uslovi, biće dodijeljena i jednokratna novčana pomoć za sanaciju stambenih objekata pogođenih poplavama i nabavku neophodnih sredstva - parketa, osnovnog namještaja i bijele tehnike kako bi ljudi mogli koliko toliko mogli sa otpočnu normalnije da žive", istakao je Dodik.

On je dodao da je zbog toga neophodno utvrditi jasan spisak onih koji su imali štetu, odnosno da im je voda poplavila stan ili kuću.

"Poseban program će iće za realnu privredu, usluge, poljoprivredu, sanaciju komunalne infrastrukture, a tokom sanacije svako će morati da odradio svoj dio posla", naglasio je predsjednik Republike tokom današnje posjete Doboju.

On je naveo da će se, prema uputstvima resornih ministarstava, evidentirati stvarna šteta i u preduzećima.

"Banke su pristale da izvrše određene reprograme, a mi ćemo na nivou Republike sagledati načine kako da se dio poreza stradalih preduzeća otpiše i kako da se obezbijede nove kreditne linije za početak nove proizvodnje kako bi ta preduzeća što prije počela sa radom da ne bi izgubili tržište i da ne bi došlo do smanjenja zaposlenih", istakao je Dodik.

Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, predsjednik Republike je rekao da će resorno ministarstvo napraviti sanacioni program i utvrditi mogućnosti stabilizacije poljoprivredne proizvodnje u ovoj i narednim godinama.

Foto:Novosti.rs

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti