EU

Švedska eksperimentiše sa šestočasovnim radnim vremenom

09.06.2014. 08:40 / Izvor: Nezavisne novine

Jedan broj državnih službenika u švedskom gradu Geteborgu od ovog ljeta će raditi 6 sati na dan, umjesto dosadašnjeg uobičajenog radnog vremena od 8 sati, u sklopu neobičnog eksperimenta švedske vlade, objavio je američki portal "Hafington post".

Eksperimentalna grupa državnih službenika će od 1. jula raditi 6 sati na dan, dok će kontrolna grupa nastaviti da radi uobičajenih 8 sati dnevno, kako bi se saznalo da li će kraće radno vrijeme rezultovati većom produktivnošću i manjim brojem dana koje radnici provedu na bolovanju.

Eksperiment će trajati godinu dana, a nakon toga će švedska vlada odlučiti da li će program biti proširen i na druge državne sektore.

"Nadamo se da će eksperiment dovesti do toga da zaposleni manje odlaze na bolovanje i da se nakon kraćeg broja sati provedenih na poslu osjećaju mentalno i fizički bolje", izjavio je gradski vjećnik u Geteborgu Mats Pilhelm.

On je dodao kako vjeruje da će kraće radno vrijeme kao posljedicu imati veću efikasnost zaposlenih i dodao da tokom dužih smjena radnici prave više pauza.

"Svaki put kad odete na pauzu, potrebno vam je 10 do 15 minuta da se ponovo uvedete u posao, zato što morate da vidite gdje ste stali prije nego što ste otišli na pauzu", istakao je Pilhelm, dodajući da je testiranje šestočasovnog radnog vremena u fabrici "Tojota" u Geteborgu dalo obećavajuće rezultate.

Još jedan švedski grad, Kiruna, davno je odlučio da isproba kraće radno vrijeme, ali su lokalne vlasti 2005. odlučile da okončaju taj 16-ogodišnji eksperiment nakon što su se neki žalili da kraći, ali zato intenzivniji rad, povećava pritisak na radnike, koji su teško uspijevali da ubrzaju tempo rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU