Donacije GO FAR Fondacija

Filantropi

GO FAR Fondacija obradovala i mališane: Stigla pomoć onima koji o njima brinu

Fondacija je prva sredstva prikupila zahvaljujući GO FAR aplikaciji "Koračaj za humanost".

29.10.2021 14:15:36 / Izvor: Akta.ba

Brojke, već na prvi pogled, djeluju zastrašujuće. U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci trenutno živi 102 djece. U dnevnom centru za djecu u riziku, udruženja "Nova generacija", hrane i oblače njih šezdesetoro. U SOS Dječijim selima BiH brinu o 716 mališana i 272 porodice.

Vjerovatno zato ne znaju šta bi prije kupili i obezbijedili od donacije iz GO FAR Fondacije, nastale uz podršku Infinity Interantional Group, koja je od prvog prikupljenog novca svakoj od ovih ustanova i organizacija darovala po tri hiljade maraka.   

Ormari, kreveti, stolovi i stolice, odmah su se našli na spisku u Domu "Rada Vranješević". To je u vaspitnim grupama "potrošna" roba koju na svakih dvije-tri godine moraju da obnove.

"Već smo naručili ono što je najneophodnije i zato nam je ova pomoć mnogo značajna. Uz još neke donacije i sredstva koja imamo, nadamo se da ćemo uspjeti da obnovimo sav namještaj u grupama, a dovijamo se i za nabavku industrijske mašine za sušenje veša koja je dosta skupa", kaže Vladimir Kajkut, direktor doma.

Samo u posljednjiih godinu dana pristiglo im je dvadesetoro mališana, a u domu radi i vrtić u koji idu i njihova i djeca iz lokalne zajednice. Uz ovu obnovu i novu fasadu i krov kojima se nadaju u sklopu projekta "Energetska efikasnost", dom će, kažu, biti još bolji i uslovniji.

U obnovi su i u udruženju "Nova Generacija". Sa novcem koji su dobili krenuli su u renoviranje dnevnog centra, a dio će iskoristiti i za nabavku hrane.

"U dnevnom centru djeci obezbjeđujemo obroke, odjeću, obuću, školski pribor, a sa njima rade i naši psiholozi i vaspitači. Djecu zatečenu u skitnji, ali i čitave porodice koje su pretrpjele neki oblik akutnog nasilja, smještamo u prihvatnu stanicu koja radi u saradnji sa Centrom za socijalni rad i tu mogu da borave do pet dana", kaže Saša Risojević, direktor udruženja.

Za one kojima je to potrebno, i dalje radi njihov Plavi telefon koji je već zabilježio 30.000 poziva, a u doba pandemije razgovori sa psiholozima mnogima su, zaista, bili od velike pomoći. Odnedavno je u funkciji i anonimni čet, pa se stručnjacima može i pisati i na taj način zatražiti savjet.

Fondacija je prva sredstva prikupila zahvaljujući GO FAR aplikaciji "Koračaj za humanost".  Svi oni koji su instalirali besplatnu aplikaciju, šetnjom ili trčanjem učestvuju u prikupljanju novca, a kompanije "kupuju" svaki pređeni korak. Tačnije, za svaki kilometar donirana je po jedna marka, a prvih 15.000 KM uplatila je članica Infinity grupacije, kompanija Prointer ITSS.

"Pomoć mališanima i organizacijama koje o njima brinu jedan je od frontova na kojem ćemo i ubuduće raditi. Dio novca već smo donirali Mozaiku prijateljstva i Crvenom Krstu sa kojima ćemo takođe nastaviti saradnju, a treći, isto tako važan segment našeg humanitarnog rada, biće usmjeren na fond za mlade talente. Članice naše grupacije godinama unazad bile su dio ovakvih i sličnih priča koje ćemo, kroz Fondaciju, na najbolji mogući način zaokružiti", kaže Mirjana Tepšić, direktorica GO FAR Fondacije.

Koliko nam je svaka pomoć dobrodošla, suvišno je i govoriti, kažu i u humanitarnoj organizciji SOS Dječija sela BiH. Kao dio internacionalne organizacije koja više od 70 godina pomaže djeci u 136 zemalja svijeta na svih pet kontinenata, prije svega brinu o djeci i mladima koji su ostali bez roditeljskog staranja. U SOS porodicama, sa braćom, sestrama i SOS roditeljima, djeca odrastaju u porodičnom okruženju uz roditeljsku ljubav.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi