Europa raspravlja o štednji zbog slabljenja rasta

04.09.2014. 11:58 / Izvor: EurActiv.rs
Europa raspravlja o štednji zbog slabljenja rasta

Europski ekonomski oporavak je u opasnosti i vlade, koje su pod pritiskom da štede, sada se bore i s političkim preprekama i neslogom oko toga šta uraditi.

Europski ekonomski oporavak je u opasnosti i vlade, koje su pod pritiskom da štede, sada se bore i s političkim preprekama i neslogom oko toga šta uraditi. Nade region ponovo polaže u Europsku centralnu banku (ECB) koja će, prema očekivanjima, pokrenuti nove stimulativne mere ako stanje ekonomije nastavi da se pogoršava. Pomanjkanje rasta sve je izvjesnije, međutim, iz ECB poručuju da ne mogu sami da spasu ekonomiju. U drugom kvartalu 2014. ekonomija zone eura je stagnirala dok je EU imala rast od  0,2% u poređenju sa prva tri mjeseca godine.

Više od pet godina od kako je zona eura uzdrmana prevelikim dugovima, odgovor vlada na problem je povećanje poreza i kresanje rashoda. Neki napredak je ostvaren - deficiti su smanjeni a zemlje kojima su bili potrebni spasilački zajmovi polako se oporavljaju.

Međutim, u drugom kvartalu 2014. godine ekonomski rast bio je na nuli, nakon samo četiri kvartala oskudnog rasta.

Ne raste ni zaposlenost. U SAD je stopa nezaposlenosti pala na 6,2% sa maksimuma od 10% u oktobru 2009. dok je u Europi i dalje visokih 11,5%, vrlo blizu 12% bilježenih u ljeto 2013. godine.

Analitičari kažu da rizik da zona eura bude u stagnaciji godinama nije loša vijest samo za građane zone, već i za njena tri vodeća trgovinska partnera - SAD, Veliku Britaniju i Kinu.

Sa jačanjem bojazni oko ekonomskog oporavka, rasplamsavaju se rasprave između zagovornika štednje i pristalica podsticanja rasta.Lideri Europske unije 6. oktobra će razgovarati o privrednom rastu dok će Europska centralna banka, dnas,  4. septembra, kako se očekuje, pokazati spremnost da najavi više stimulativnih mjera, poput kupovine obveznica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU