ECB ne može sama da vrati u život ekonomiju EU

06.09.2014. 11:02 / Izvor: EurActiv.rs
ECB ne može sama da vrati u život ekonomiju EU

Europa je dobila još jedan lijek iz Europske centralne banke (ECB), ali on sam po sebi ne može da vrati u život ekonomiju koja je u posljednjih šest godina išla iz krize u krizu.

Europa je dobila još jedan lijek iz Europske centralne banke (ECB), ali on sam po sebi ne može da vrati u život ekonomiju koja je u posljednjih šest godina išla iz krize u krizu. Većina ekonomista, i nakon što je ECB pozitivno iznenadila tržišta stimulativnim mjerama, smatra da će oporavak zone eura zaostajati za oporavkom dinamičnijih ekonomija, poput američke, još godinama. I analitičari i ECB ističu značaj reformi za ekonomski rast koje mnoge zemlje zone eura međutim nerado sprovode. U drugom kvartalu 2014. godine privreda zone eura bila je u stagnaciji.

Više zemalja zone eura i dalje muči veliki javni dug zbog koga moraju da zauzdavaju trošenje koje podstiče privredni rast. Druga i treća po veličini ekonomija zone eura - Francuska i Italija, nisu mnogo uradile na reformi svojih privreda kako bi olakšale kompanijama poslovanje i zapošljavanje.

U međuvremnu niska inflacija prijeti da preraste u otvoreni pad cijena, što bi nepovoljno djelovalo na potrošnju jer bi se potrošači uzdržavali od kupovine čekajući dalji pad cijena.

Očekuje se da ekonomija zone eura u najboljem slučaju raste lagano, nakon što je u drugom kvartalu 2014. stagnirala.

Istovremeno nezaposlenost sporo pada i trenutno je u zoni eura na 11,5% ili tek marginalno manja od maksimuma od bezmalo 12% zabeležnog u leto 2013. godine.

Sve to stoji iza odluke ECB, centralne banke zone eura, da izađe sa još jednim spasilačkim paketom, samo tri mjeseca nakon prethodnog paketa.

ECB je 4. septembra smanjila referentnu kamatu na novi rekordni minimum od 0,05% sa 0,15% i najavila program kupovine bankarskih zajmova s ciljem da stimuliše bankarsko kreditiranje biznisa i domaćinstava. Detalji programa, posebno njegovog obima, tek će biti utvrđeni.

Rijetki su ekonomisti koji misle da najnovije mjere ECB same mogu da uzdignu ekonomju.

I sam predsjednik ECB Mario Draghi kaže da ECB može da uradi toliko a da vlade moraju da sprovedu reforme i troše više, ali u okviru limita EU za deficit.

"Istina je da akcija ECB, bez obzira na veličinu, ne može da preokrene slabe izglede zone eura ako se političari ne suoče sa potrebom za radikalnim reformama i njihovim sprovođenjem", istakao je analitičar ADM Investor Services International Marc Ostwald.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital