Nema sjajnih makroekonomskih brojki na svjetskim berzama

23.07.2013. 09:37 / Izvor: Business.hr
Nema sjajnih makroekonomskih brojki na svjetskim berzama

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija i banaka.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija i banaka.

Dow Jones ojačao je 1,8 bodova, ili 0,01 posto, na 15.545 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 1.695 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 3.600 bodova.

Bankarski sektor, koji je zabilježio rast u 10 od posljednjih 12 dana, ponovno je bio među najvećim dobitnicima. Među ostalim, dionica UBS-a poskupila je više od 3 posto, nakon što je ta švicarska banka izvijestila o većoj dobiti u drugom kvartalu nego što se očekivalo, unatoč trošku nagodbe s vlastima u SAD-u.

Ojačao je i tehnološki sektor, nakon što je prošloga tjedna oštro pao zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Microsofta i Googlea. Nakon što je u petak pala više od 11 posto, jučer je cijena Microsofta porasla oko 2 posto.

Zahvaljujući rastu cijena sirovina, rudarski se sektor također našao među pet od 10 sektora S&P 500 indeksa koji su jučer zabilježili rast.

Međutim, znatno je, 2,7 posto, pala cijena dionice McDonald'sa jer je najveći svjetski lanac restorana u drugom kvartalu ostvario slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo zbog pada prodaje u Europi.

Premda kvartalni poslovni rezultati kompanija ne oduševljavaju, analitičari očekuju da će tržište i dalje rasti jer nema negativnih gospodarskih vijesti.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 6.623 boda, a frankfurtski DAX 0,01 posto, na 8.331 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,37 posto, na 3.939 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital