Najave

/ DOGAĐAJI

Evropska sedmica za redukciju otpada od 17. do 24. novembra

Evropska sedmica za redukciju otpada je projekt koji već petu godinu zaredom podržava Evropska komisija sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Europe.

11.11.2013. 13:49 / Izvor: eKapija.ba

Evropska sedmica za redukciju otpada je projekt koji već petu godinu zaredom podržava Evropska komisija sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Europe.

Ovogodišnje, peto po redu, izdanje Europske sedmice za redukciju otpada održati će se u periodu od 17. do 24. novembra, pod službenim pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a organizator aktivnosti i koordinator projekta na području Kantona Sarajevo je Centar za okolišno održivi razvoj. Bosna i Hercegovina se već treću godinu, posredstvom Kantona Sarajevo, priključuje mreži evropskih zemalja koje već tradicionalno, različitim aktivnostima, djeluju na smanjenje otpada.

U ovogodišnjem izdanju Europske sedmice za redukciju otpada sudjeluje 9 nevladinih organizacija koje će kroz svoje akcije promovirati održive mjere za smanjenje otpada, te informirati građane o štetnom djelovanju otpada na okoliš i zdravlje te o procesima ponovne upotrebe ili produženog vijeka trajanja proizvoda.

Ciljevi Evropske sedmice za redukciju otpada usmjereni su na:

•             Promoviranje održivih mjera za smanjenje otpada te isticanje utjecaja potrošačkog društva na okoliš i klimatske promjene;

•             Redukciju količina  proizvedenog otpada, kroz procese ponovne upotrebe ili produženog vijeka trajanja proizvoda te reciklažu;

•             Smanjenje štetnog djelovanja otpada na okoliš i ljudsko zdravlje, te smanjenje sadržaja štetnih tvari u materijalima i proizvodima;

•             Informiranje što većeg broja građana svih dobnih skupina o jednostavnim akcijama koje mogu poduzeti u svakodnevnom životu i na taj način pridonijeti smanjenju količina odloženog otpada.

Udruženje DIO SRCA ima namjeru da svojom akcijom skrene pažnju na mogućnosti  upotrebe “preostalih” namirnica i spravljanja ukusnih i brzih obroka. S obzirom na porast broja gladnih u svijetu (pa tako i u BiH) s jedne, te paralelni porast otpada od hrane s druge strane, ovakva akcija je od velikog značaja. Udruženje DIO SRCA će, zajedno sa građanima Sarajeva, prikupljati i smišljati nove načine upotrebe ostataka od hrane, a najzanimljiviji i najmaštovitiji recepti će biti nagrađeni, priopćili su iz ovog Udruženja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave