Slaba potražnja za zimovanjima

08.12.2014. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine
Slaba potražnja za zimovanjima

Iako su staze na bh. planinskim ljepoticama spremne za ljubitelje zimskih sportova, zaposlene na skijalištima već hvata blaga panika jer snijega još nema, zbog čega je znatno smanjen i broj rezervacija za smještaj.

Iako su staze na bh. planinskim ljepoticama spremne za ljubitelje zimskih sportova, zaposlene na skijalištima već hvata blaga panika jer snijega još nema, zbog čega je znatno smanjen i broj rezervacija za smještaj.

Da je situacija daleko od idilične svjedoče i iz turističkih agencija, gdje kažu da su ljubitelji zimskih sportova oprezni jer se plaše da će, kao i prošlogodišnje sezone, izostati snježni pokrivač.

"Još čekaju prve pahulje kako bi se počelo sa rezervacijama. Mi ih imamo i sada, ali bi ih bilo mnogo više da je snježni pokrivač prekrio naše krajeve", ispričala je Gordana Blagojević, šef Poslovnice agencije "Unis Tours" Banjaluka.

Skeptične su i Sarajlije koje namjeravaju uplatiti zimovanje, pa i oni, baš kao i Banjalučani, čekaju da padne snijeg.

"Kada je u pitanju zanimanje za skijališta u BiH u poređenju s nekim prosjekom posla je znatno manje. Ali, ne čudimo se: evo, već je decembar, a još nema snijega na planinama", kazali su nam u jednoj sarajevskoj turističkoj agenciji.

Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga u Olimpijskom centru "Jahorina", navodi da bojazni zbog vremena kakvo jeste ne nedostaje, ali da ne fali ni optimizma.

"Što se tiče rezervacija, problem sada definitivno postoji, ne samo kod nas, već i u državama u regionu, zato što snijega još nema. Skijanje i zimski aranžmani nisu jeftini i naša klijentela ne dolazi na planinu a da nema sigurnost skijanja. Osim toga, moramo priznati i da je kriza", kazao je Sokolović.

Prema njegovim riječima, skijališta su spremna, a ako ni u narednom periodu ne bude snijega, problemi će biti ogromni.

"Mi smo spremni i za osnježavanje, ali čekamo temperaturu od minus četiri stepena, ili nižu, da bismo počeli sa proizvodnjom snijega", rekao je Sokolović.

Adnan Kalušić, menadžer vertikalnog transporta u preduzeću "Vlašić ski" sa Vlašića, uvjerava da su za skijaše spremni kao da će danas pasti snijeg.

"Mi čekamo minuse i snijeg. Vlašić je uvijek bio interesantan za vrijeme pred Božić i Novu godinu, a dalje će sve zavisiti od padavina i uslova za skijanje", rekao je Kalušić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza