Google izdvaja milijardu dolara za plaćanje medijskih sadržaja

02.10.2020. 10:10 / Izvor: Agencije
Google izdvaja milijardu dolara za plaćanje medijskih sadržaja

Medijske kuće dugo vode bitku da im najpopularniji svjetski internet pretraživač plaća naknadu za korištenje njihovih sadržaja.

Kompanija Alphabet, u čijem je vlasništvu Google, planira globalnim medijima platiti milijardu dolara za korišnjenje njihovih vijesti u naredne tri godine, saopćio je generalni direktor Alfabeta, Sundar Pichai.

Medijske kuće, s evropskima na čelu, dugo vode bitku da im najpopularniji svjetski internet pretraživač plaća naknadu za korištenje njihovih sadržaja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Šef Alphabeta je najavio pokretanje novog servisa, pod nazivom Google News Schawcase, koji će prvo biti lansiran u Njemačkoj, gdje je kompanija potpisala ugovore o plaćanju sadržaja s nekoliko medija, uključujući Spiegel, Stern i Zeit, kao i u Brazilu, gdje je, također, postigla sporazume s nekoliko izdavača.

Nakon toga, servis će biti pokrenut u Belgiji, Indiji, Nizozemskoj i drugim zemljama, a interes za ovaj Googlov proizvod iskazalo je oko 200 izdavača iz Argentine, Australije, Velike Britanije, Brazila, Kanade i Njemačke.

"Prema ovoj finansijskoj obavezi, našoj najvećoj do sada, izdavačima ćemo platiti kreiranje i uređivanje visokokvalitetnog sadržaja za različite vrste vijesti na mreži", naveo je Pichai na blogu.

Oslanjanje na izbor urednika

"Pristup se razlikuje od naših ostalih vijesti jer se oslanja na izbor urednika iz izdavačkih kuća koje će priče plasirati čitaocima i kako će ih predstaviti", dodao je on.

Njemačka Spiegle Grupa je pozdravila ovaj projekat, dok Savjet evropskih izdavača (EPC), čiji su članovi, pored ostalih, News UK, Guardian, Pirson, New York Times i Sipsteed, nije pokazao oduševljenje.

"Lansiranjem tog proizvoda, oni Google, mogu diktirati rokove i uslove, podrivati zakone kreirane da omoguće fer pregovaračke uslove, istovremeno tvrdeći da pomažu u finansiranju produkcije vijesti", rekla je izvršna direktorka EPC-a Angela Mills Wade.

Google trenutno pregovara s francuskim izdavačima, svojim najglasnijim kritičarima.

Na teškoće je naišao i u Australiji, gdje ga žele prisiliti da dijeli prihode od oglašavanja s medijskim kompanijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza