Lakše do više slobodnog prostora: Koje aplikacije najefikasnije čiste Android

30.11.2020. 11:18 / Izvor: N1
Lakše do više slobodnog prostora: Koje aplikacije najefikasnije čiste Android

Androidi su u pravilu dovoljno pametni da sami održavaju unutarnje dijelove sustava, no nikad nije loša ideja napraviti mali pregled pomoću kojeg ćete olakšati rad i sebi i svojem smartfonu.

Većina ljudi krene razmišljati o čišćenju smartfona tek kad nešto krene po krivom. Androidi su u pravilu dovoljno pametni da sami održavaju unutarnje dijelove sustava, no nikad nije loša ideja napraviti mali pregled pomoću kojeg ćete olakšati rad i sebi i svojem smartfonu.

Trik je pronaći aplikacije za čišćenje smartfona koje zbilja funkcioniraju kako spada. Velik broj će ili zatrpati uređaj nepotrebnim softverom, obrisati krive podatke ili instalirati malware, prenosi tportal. Ovo je pet najboljih aplikacija za sigurno softversko čišćenje Androida.

Files by Google

Googleov službeni program za rad s aplikacijama ima niz alata koji ga čine izvrsnim za čišćenje nepotrebnog softvera. Sve što trebate napraviti je preuzeti aplikaciju i prebaciti se na karticu Clean, objašnjava Makeuseof.

Tamo ćete vidjeti nekoliko područja koje aplikacija prepoznaje kao gubitak zapremnine: privremeni podaci, duplikati datoteka, pohranjene fotografije i neiskorištene aplikacije. Svaku opciju moguće je detaljno pregledati prije brisanja. Nakon što ste odlučili čega se želite riješiti, samo pokrenite čišćenje i Files će odraditi ostalo.

Premda sve podatke možete brisati ručno pomoću kartice Browse, najbolje je posao prepustiti samoj aplikaciji. Za razliku od hrpe sličnih aplikacija, Googleov Files je uvijek bio besplatan i sigurno vas neće zatrpavati nepotrebnim dodacima.

Droid Optimizer

Droid Optimizer jedna je od najpoznatijih aplikacija za čišćenje Androida. Vrlo je jednostavna (pogotovo ako ste početnik) i ima hrpu uputa koje će čišćenje učiniti jednostavnijim i shvatljivijim. Čišćenje počinjete jednostavnim pritiskom prsta na tipku za start. Statistiku čišćenja vidjet ćete na vrhu ekrana, slobodni prostor i RAM odmah pored 'ocjene' čistoće vašeg Androida koju možete podići obavljanjem raznih vrsta brisanja nepotrebnih podataka.

Ako više volite prepustiti sve aplikaciji, Droid Optimizer ima opciju i za to. Automatsko čišćenje očistit će vaš cache, zaustaviti aplikacije u pozadini i pobrisati nepotrebne datoteke. Također može i produljiti vijek baterije gašenjem Wi-Fija dok spavate ili dok sam uređaj nije aktivan.

Na kraju se dana ne radi o najljepšoj aplikaciji na svijetu, no ono što radi je zbilja dobro i što je najvažnije - startnu verziju možete preuzeti besplatno (i kasnije platiti za dodatke).

CCleaner

Poznata aplikacija za čišćenje računala dostupna je i na Androidu. Iskreno, ni ona za Android nije baš predobra, no i dalje je riječ o proizvodu s puno manje reklama od većine čistača uređaja.

CCleaner za Android je višefunkcijska aplikacija koja analizira uređaj i briše podatke koji zauzimaju previše prostora. Njezina glavna funkcija je čišćenje kojim je moguće izbrisati privremene podatke, brisati prazne mape i brisati povijest pregleda, surfanja i tako dalje. Konačno, aplikacija ima menadžer za druge aplikacije koji nudi jednostavno sučelje kojim je moguće birati više aplikacija koje želite izbrisati odjednom. Za kraj, tu su i informacije o sustavu (CPU, RAM, detalji uređaja).

Ne radi se o najboljoj aplikaciji, no ako želite, možete preuzeti besplatnu verziju i kasnije se eventualno pretplatiti na dodatne funkcije.

All-in-One Toolbox

Čišćenje telefona od nepotrebnih datoteka je jedna stvar, no možda tražite više. U tom slučaju bacite pogled na All-in-One Toolbox koji pored gore navedenog prati bateriju, temperaturu CPU-a i zatvara mobilne reklame.

Aplikacija može brisati privremene podatke, prazne mape i nepovezane datoteke - sve što treba napraviti je pritisnuti tipku za analizu, birati što želite brisati i to je to - sličan proces vrijedi i za druge funkcije.

Funkcija Boost čisti sistemsku privremenu pohranu i zatvara aplikacije u pozadini - sve nakon samo dva pritiska prsta. Ako kupite Boost+ imat ćete opciju automatizacije funkcija. Sve u svemu - All-in-One Toolbox nudi puno više od običnog čistača. Startna verzija mu je besplatna, dok za 'Pro' treba izdvojiti 129 kuna.

SD Maid

SD Maid je jednostavna aplikacija koja na prvom ekranu nudi sve opcije koje će vam ikad trebati.

Prva funkcija zove se CorpseFinder i traži odvojene datoteke i mape koje je ostavila izbrisana aplikacija. SystemCleaner traži sistemske datoteke koje SD Maid smatra 'bezopasnima za brisanje'.

Ako vam ovo zvuči dobro, AppCleaner istu stvar radi s vašim aplikacijama, no za njega ćete morati kupiti SD Maid Pro koja nudi i optimizaciju baza podataka unutar aplikacija. Tu je također i alat za analizu zapremnine i grupno brisanje aplikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza