Mobilni i IT trendovi koji će obilježiti 2013.

05.01.2013. 09:59 / Izvor: Glas Srpske
Mobilni i IT trendovi koji će obilježiti 2013.

Svaka nova godina donosi brojne inovacije u tehnološkoj industriji. Pročitajte šta nas sve to očekuje u godini koja je tek počela...

Svaka nova godina donosi brojne inovacije u tehnološkoj industriji. Pročitajte šta nas sve to očekuje u godini koja je tek počela...

Pametniji - smart kućni uređaji

Iako se svake godine na tržištu pojavljuju različiti aparati, koji imaju sve više naprednih funkcija, prognoze su da će ova godina definitivno biti godina pametnih kućnih uređaja. Dok je u prethodnom periodu naglasak bio na većoj efikasnosti i smanjenju troškova, očekuje nas njihovo sve intenzivnije povezivanje sa internetom i nove funkcije koje za cilj imaju da olakšaju svakodnevni život korisnika. 

Kompanije, poput LG Electronicsa već su u 2012. godini predstavile kućne aparate koji su opremljeni unapređenom Smart tehnologijom, pa su korisnici mogli od svog frižidera da dobiju savjet šta da spreme za ručak ili da uz pomoć smart telefona detektuju kvar na veš mašini.

Porast broja pametnih mobilnih uređaja

Uz liberalizaciju i sve veću dostupnost širokopojasnog bežičnog interneta tokom posljednje decenije, kao i standardizacije ultra brze HSPA+ mobilne mreže za prenos podataka, mogućnost povezanosti sa ostatkom svijeta danas je bukvalno na dlanu - bilo gdje, bilo kad. 

Samim tim, i potražnja za mobilnim uređajima, pogotovo u nerazvijenim tržištima, biće višestruko veća u predstojećem periodu. 

Prema istraživanjima agencije International Data Corporation (IDC), tokom slijedeće godine biće prodato 391 milion novih računara, a od tog broja 235 miliona će biti prenosivi. IDC takođe predviđa da će pored ove pozamašne cifre biti prodat i 801 milion pametnih telefona, od kojih će čak 300 miliona biti prodati samo u Kini. 

Ovi podaci i istraživanja jasno pokazuju da je tržište mobilnih uređaja tek u začetku i da će se pored stotine proizvođača koji nude slične uređaje po sličnoj ceni izdvojiti samo oni koji budu najinovativniji.

Različitost kroz inovacije

Jedna od najvažnijih stavki na tržištu za sledeću godinu su upravo kreativnost i inovacije. S obzirom da je tehnologija nešto što se konstantno mijenja i napreduje, jedna od glavnih prednosti kompanija u borbi na tržištu biće ulaganje u inovacije. Današnji, ali i sutrašnji korisnik će sve više ocjenjivati uređaje po njihovoj funkcionalnosti i intuitivnosti. 

Nedavno je Google predstavio svoj četvrti smart phone - Nexus 4, koji na najbolji mogući način pokazuje kako se kroz inovativne i napredne karakteristike može izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

Unapređenje sigurnosti podataka

U vremenu kada mobilni telefoni ili pametni televizori imaju daleko jače procesore od većine računara koje smo koristili samo pet ili više godina, sadašnji način zaštite podataka je zastario i veoma nebezbjedan. Lozinke i konvencionalni načini zaštite polako ostaju iza nas, dok će novi mehanizmi i tehnologije za primjenu bezbjednosti podataka biti jedne od glavnih tema za razmišljanje u odjeljenjima za istraživanje i razvoj mnogih kompanija u predostojećim godinama.

Dalji razvoj Cloud servisa

Pored inovacija na polju mobilnih uređaja, tokom 2013. godine predviđa se i veća aktivnost u okvirima Cloud servisa, koji je uz široku dostupnost brzog interneta i mobilnu revoluciju posljednjih godina dobio na značaju i funkcionalnosti. Već sada postoje Cloud servisi koji rade na tri ekrana – odnosno na tri tipa uređaja – pametnim telefonima, personalnim računarima i televizorima i uz sve to omogućuju prenos sadržaja visoke rezolucije i/ili kvalitete, od video klipova do fotografija.

Jedna od glavnih želja tokom novogodišnjih praznika jeste to da i u novoj godini živimo bolje i kvalitetnije nego u prošloj. Bitno je raditi na sebi, ali i konstantno učiti i napredovati. 

Upravo današnja tehnologija nam pruža da napredujemo brže i lakše nego ikad. Sudeći po ovim predviđanjima, očekuje nas veoma uzbudljiva i tehnološki napredna 2013. godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza