Microsoft: Lozinke su stvar prošlosti

30.12.2017. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Microsoft: Lozinke su stvar prošlosti

Bez obzira na to koliko se ljude upozorava, najčešće korištene lozinke i dalje su katastrofalne.

Bez obzira na to koliko se ljude upozorava, najčešće korištene lozinke i dalje su katastrofalne. Slabe lozinke olakšavaju hakerima krađe identiteta i glavni su izvor gubitka podataka. To je jedan od razloga zbog kojeg je Microsoft danas uputio poziv da se lozinke prestanu koristiti.

Kompanija Redmond kaže da su lozinke relikvija iz ranih dana računarstva koje su nadživjele svoju korisnost. Redovno mijenjanje lozinke za drugi teško pamtljiv niz slova i brojki nije ni najbolje ni najsigurnije rješenje.

Bret Arseno, korporativni potpredsjednik i glavni časnik informacione bezbjednosti u Microsoftu, rekao je: "Već nekoliko decenija industrija je usmjerena na osiguravanje uređaja. Taj model treba preobraziti. Osiguranje uređaja je važno, ali nije dovoljno. Trebali bismo se usredotočiti na osiguranje pojedinaca. Možemo poboljšati vaše iskustvo i sigurnost tako da vi postanete lozinka.“

Jedan od Microsoftovih odgovora na problematiku lozinki je Windows Hello, koji provjerava identitet korisnika skeniranjem lica, otiska prsta, pa čak i šarenice oka. Kompanija kaže da ovu tehnologiju koristi većina njihovih zaposlenika, a 70 odsto korisnika Windowsa 10 na uređajima koji imaju biometrijske funkcije biraju Windows Hello iznad standardnih lozinki.

Microsoft je član upravnog odbora FIDO-a. Fast Identity Online Alliance (FIDO) sarađuje s voditeljima industrije uključujući Intel i Google kako bi razvio specifikacije i sertifikate za tehnologiju koja će zamijeniti lozinke, poput USB tokena, biometrije i mobilnih rješenja.

Windows Hello, međutim, nije nepogrešiv, barem na starijim verzijama OS-a. Prošle sedmice je jedna njemačka sigurnosna kompanija SYSS otkrila da može prevariti tehnologiju prepoznavanja lica pomoću isprintane fotografije glave, iako je to moguće samo na Windows 10 sistemima koji još nisu primili ažuriranje Fall Creators Update.

Druga velika kompanija koja ističe prednosti biometrijske autentifikacije je, naravno, Apple. Uprkos nekolicini primjera u kojima je Face ID sistem prevaren fotografijama i rođacima korisnika, očekuje se da će sistem biti inkorporiran i u druge Appleove uređaje sljedeće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza