Pauza / TURIZAM I GASTRO

Na Jahorini počeo s radom sistem za vještačko osnježavanje

18.11.2018. 15:03 / Izvor: SRNA

Olimpijski centar Jahorina počeo je proizvodnju vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski-staza na Jahorini, rekla je portparol Centra Sanja Ćeremidžić.

Ćeremidžićeva je rekla da će sistem proizvoditi vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone, u skladu sa vremenskim uslovima, te da je u toku osnježavanje staze Poljice.

Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Ovaj sistem čini vodoakumulacija, iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega, i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega - snježnih topova i lansera.

"Olimpijski centar Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke 'Tehnoalpin', čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu", objasnila je Ćeremidžićeva.

Ćeremidžićeva je napomenula da Olimpijski centar povodom zvaničnog otvaranja novog sistema osnježavanja 1. decembra organizuje koncert Svetlane Ražnatović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza