Slučaj završio na sudu: Turci ne odustaju od Drvne industrije Sana

01.02.2011. 11:45 / Izvor: eKapija.ba
Slučaj završio na sudu: Turci ne odustaju od Drvne industrije Sana

Agencija za privatizaciju Unsko-sanskog kantona još nije raskinula kupoprodajni ugovor sa turskom kompanijom "Seha industrial jatirmilar" iz Istanbula, koja je kupila Drvnu industriji "Sana" iz Sanskog Mosta.

Kako nam je potvrdio Pero Petrović, predstavnik Agencije za privatizaciju USK, protiv kupca je pred Općinskim sudom u Bihaću podnesena tužba za raskid ugovora, s obzirom da investitor nije ispunio svoje obaveze o pokretanju proizvodnje, ulaganju, zapošljavanju i izmirivanju obaveza prema radnicima.

"Formalno pravno, ugovor o privatizaciji DI `Sana` još uvijek je na snazi, a kako kupac nije pristao na vraćanje ovog preduzeća u državno vlasništvo, nismo imali drugog izbora nego da pokrenemo tužbu", kazao je Petrović za eKapiju.

Podsjećamo, u prvoj privatizaciji drvoprerađivačku firmu "Sana" krajem 2005. godine kupila je firma "Balkan Timber Group" sa sjedištem u Podgorici, za cijenu od 500.000 KM. Vlasnik ove kompanije Robert James Franklin preuzeo je na sebe obavezu da za pokretanje proizvodnje uloži 4,4 miliona KM, da zadrži stare i zaposli nove radnike. Kako nijedna od obaveza nije ispunjena, uslijedio je štrajk radnika i raskid ugovora.

Sredinom 2007. godine, potpisan je drugi ugovor o prodaji 67 posto državnog udjela Drvne industrije "Sana", čiji je kapital tada iznosio oko 9,7 miliona KM. Ovaj put, kupac je bio turska kompanija "Seha industrial jatirmilar“ koja je za "Sanu" platila 150.000 KM, te obećala da će uložiti tri miliona u novu opremu i obrtna sredstva, zaposliti nove radnike i platiti sve zaostale obaveze.

Isti scenario desio se i u drugoj privatizaciji, kupac nije pokrenuo proizvodnju niti je ispunio obaveze prema javnim fondovima. Agencija je u septembru 2009. godine raskinula kupoprodajni ugovor, a kako se kupac protivio ovoj odluci, cijeli proces je završio na sudu.

Agonija DI" Sana" nija završila tu. Nedavno su se pojavile informacije da se u krugu ove kompanije vrši demontiranje postrojenja i njihova prodaja u staro gvožđe. Vijećnici Općinskog vijeća Sanski Most su zatražili da utvrdi status preduzeća te uputili zahtjev policijskim službama da zaštite imovinu sanske drvne industrije.

Turska kompanija je demantirala ove navode, ističući da se rješavaju starih mašine koje svakako više nisu u funkciju. Svjetska recesija je, kažu, iza njih i oni su sada spremni da davno obećanu investiciju napokon realiziraju.

No, kupci iz Istanbula morat će sačekati rješenje suda u Bihaću, koji će ipak dati konačnu riječ o ovom slučaju.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti