Broj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj povećan za skoro 60 %

11.08.2008. 08:55 / Izvor: Nezavisne novine
Broj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj povećan za skoro 60 %

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Nikola Vukmirović rekao je da je u posljednje dvije godine došlo do značajnog povećanja broja malih i srednjih preduzeća u RS.

Sa prijašnjih oko 8.000 taj broj se povećao na oko 12.500, odnosno 56 odsto, a broj preduzetničkih radnji sa 18.000 na 29.000, ili 61 odsto.

"U odnosu na evropske standarde to je značajno poboljšanje - istina još nedovoljno, ali to je porast sa nekad svega šest malih i srednjih preduzeća na hiljadu stanovnika na više od 12 preduzeća na hiljadu stanovnika Srpske", rekao je Vukmirović.

On je dodao da je RS u 2004. i 2005. zaostajala čak 10 puta za zemljama koje imaju najveći broj malih i srednjih preduzeća, a za zemljama s prosjekom EU oko 11 do 12 puta.

On je dodao da je ovaj odnos za samo dvije godine prepolovljen, ali da treba uložiti još mnogo napora da bi se dostigli standardi EU kao što su to morale učiniti i sve druge zemlje koje su joj se priključivale.

Izrazio je uvjerenje da bi RS, odnosno ova agencija, za najdalje dvije do tri godine mogla dostići prosjek koje su postigle novopriključene zemlje EU, i to one koje su se brzo razvijale - Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka dok su, kako je rekao, Makedonija i Bugarska i dalje poprilično nerazvijene i ne mogu biti uzor RS.

Govoreći o sporosti sudova kao jednom od većih problema za osnivanje preduzeća i to kao činjenicu s kojom treba izaći pred stranog investitora, Vukmirović je rekao da je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća učinila, tamo gdje je lokalna zajednica imala sluha, da se za jedan dan dobije dozvola za preduzetničke radnje.

"To smo postigli u Laktašima, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Petrovu i Trebinju za preduzetničke radnje, ali za dozvole za osnivanja preduzeća koje ide preko sudova situacija je mnogo teža", rekao je Vukmirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti