Maguba i Mistral Technologies bh. znanje na svjetskom tržištu

18.05.2016. 23:58 / Izvor: Akta.ba

Na dvanaestom Business Cafe-u prisutni su mogli poslušati priče o uspjehu bh.proizvoda na svjetskom tržištu. 

Da i u svojoj trećoj sezoni Business Cafe nastavlja širiti svoju ideju promocije onih uspješnih priča iz naše zemlje, pokazalo se i večeras na dvanaestom po redu Business Cafe-u koji se održao, sad veće tradicionalno, u Atrium Sali Hotela Europe.

Na dvanaestom Business Cafe-u prisutni su mogli poslušati priče o uspjehu bh. proizvoda na svjetskom tržištu. Predstavnici ovih pozitivnih i uspješnih priča večeras su bili Senada Selimović direktoricia kompanije Maguba i Damir Faruk Saračević direktor marketinga kompanije Mistral Technologies.

Senada Selimović je kompaniju Maguba iz Švedske dovela u BiH, radi se o kompaniji koja godišnje proizvedu i izvezu preko 50.000 pari klompi modernog dizajna koje su veoma popularne među ljubiteljicama mode širom svijeta. Ono što j bilo presudno da ova kompanija starta sa radom u našoj zemlji jeste da su vlasnici zbog troškova poslovanja i proizvodnje odlučili istu premjestiti u BiH. U periodu kada se počinjalo sa radom u našoj zemlji Selimović je radila kao šef proizvodnje u istoj kompaniji u Švedskoj i sada već pet godina uspješno upravlja bh. Magubom u Općini Turbe kod Travnika gdje se nalaze njeni proizvodni pogoni.

Nastojeći da podrže bh.kompanije, 80 posto materijala i sirovina u svojoj proizvodnji nabavljaju upravo od bh.kompanija. Selimović kaže kako Maguba prvenstveno insistira na kvaliteti kako bi ostali konkurentni, tako da su ipak prisiljeni da neke od sirovina potrebnih u proizvodnom procesu kao što su kožu i niklovane eksere nabavljaju van granica BiH.

O nabavci materijala Selimović kaže kako je zimi jako teško doći do repromaterijala koji je neophodan za izradu klompi tačnije drveta pa se ono nabavlja u proljeće prije listanja i sjeće se opet u jesen kada lišće opadne jer tada je drvo najlakše za rezati i sušiti.

"Drvo bez sokova se brzo suši a sa novim sušarama kapaciteta 50 kubika koje Maguba ima u svom posjedu taj proces traje znatno kraće. Za proizvodnju klompi koristi se drvo Jošika koje se smatralo otpadnim drvetom u našoj zemlji, raste uz rijeke iz porodice je vrbi i zbog svog svojstva elastičnosti i čvrstoće idealno je za proizvodnju klompi. Godišnje nabave od 1000 do 2000m3 ovog drveta", dodala je Selimović.

U svojim daljim planovima razvoja Maguba planira uvesti i drugu smjenu u svoj proizvodni proces zbog velike potražnje tržišta za ovim super kvalitenim i modernim klompama. Da to nije sve Selimović kaže: "Sirovine koje mi posjedujemo sada zauzimaju veliki prostor naše kompanije, tako da u narednom periodu planiramo proširiti vanjski dio našeg prostora gdje bi asortiman iz sušare direktno mogao da se lageruje, što će i nama olakšati posao oko skladištenja materijala."

IT SEKTOR IDEALAN JE ZA ŽENE

Svima su poznati uspjesi bh. IT kompanija u svijetu, ali kod nas još uvijek nije prepoznat kapacite ove profesije pa sve više mladih odlazi da radi ovaj posao u druge zemlje zaključeno je na večerašnjem Cafe druženju i predstavljanju još jedne uspješne priče iz IT sektora.

Damir Faruk Saračević pričao je o samom početku stvaranja Mistral Technologies i o onome gdje je sada i za šta se zalaže kroz svoj rad ali i o izuzetnim rezultatima koji su povezali Ameriku i BiH. Mistral Technologies je u IT sektoru prepoznata kao jedan od lidera i kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca.

Kompanija je nastala u oktobru 2010. godine, kao rezultat vizije dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka, a danas je njihovo djelovanje mnogo šire. Danas ova potpuno bosanskohercegovačka kompanija, upošljava oko 90 IT stručnjake i stručnjakinja koji rade projekte za velike inostrane klijente.

Da su jedan od Lider razvoja IT sektora u BiH pokazuje i njihov rad koji je prepoznat kao strateški partner u razvoju američkih telekomunikacijskih kompanija i auto industrije. Posebno su popularni među mladim budućim IT-jevcima, jer mnogo ulažu u edukaciju i osposobljavanje te nesebično pružaju priliku mladim svih profila za zaposlenje baš u njihovoj kompaniji.

“Kompanija je u potpunosti posvećena radniku i to je ono što našu kompaniju čini poslovno prihvatljivom i traženom, cijenimo diplomu naravno da ona ima svoje značenje ali stav je ono što odlikuje jednu osobu i daje joj predispozicije da postiže rezulate i uspjeh u onome čime se bavi. U kompaniji nastojimo da svi zaposleni na posao dolaze ono kako se kod nas kaže sa merakom. Posao nije sve i to potenciramo jeste da je profit bitan ali ako zaposlenik nije sretan na privatnom planu ima nekih određenih problema onda ni u poslu neće dati svoj maksimu", kaže Saračević.

Da je ova profesija inžinjerska i dalje označena kao većinska muška slaže se i Saračević istučući kako u Mistral-u posluje oko 30 posto žena što je još uvijek nedovoljno da bi se reklo da su žene zastupljene u ovoj branši.

"Ovo je jedna od rijetkih profesija koja baš ženi omogućuje da bude poslovna žena ali i majka i domaćica. IT posao omogućuje fleksibilno radno vrijeme slobodnu organizaciju posla i sve ono što većina profesija nije u mogućnosti da omogući", kaže Saračević.

Da je kadar i dalje glavni problem ove profesije naglašeno je i večeras. "Posla ima ali država ne rješava problem ove profesije tako da su se IT kompanije BiH udružile u projekt prekvalifkacije kroz koju svi koji žele mogu da se prijave završe osnovnu edukaciju i nastave dalje sa svojim usavršavanjem u jednoj od IT kompanija učesnica projekta", rekao je Saračević.

Ono po čemu je ova kompanija još posebna jeste da u svojoj politici poslovanja podržava samo kupovinu domaćih proizvoda za potrebe kompanije. "Mi znamo da time nećemo promijeniti stanje u državi ali na neki način stvaramo svijest o tome da bar na taj način omogućujemo nekome da dobije svoju zarađenu platu", istakao je Saračević koji je u znak podrške domaćem predao i poklone učesnicama Cafea a koji su izradili zaposlenici ove kompanije.

Koliko god da je situacja bila teško da se uspije u jednoj zemlji kao što je BiH govornici su došli do zajedničkog zaključka da samo svojim trudom i radom možete da pobijedite i postignete svoje ciljeve.

BUSINESS CAFE U TEŠNJU

Pored ovog eventa koji se održao večeras Sarajevu, Business Cafe će i u Tešnju, bh.centru poduzetništva održati svoju promociju 20. maja u okviru 12. Sajma privrede Tešanj 2016 pred jesenju pauzu. „Značaj širenja pozitivnih priča o uspjehu bh.poduzetnika prepoznali su i u Tešnju. Govornici će biti osnivači kompanije Atlant BH, te Mirza Ćostović osnivač kompanije namještaja Artisan i Dženan Ajanović vlasnik Inox Ajanović iz Tešnja, a svi zainteresirani su pozvani da se pridruže. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti