BPK Goražde usmjerava sve resurse na pružanje pomoći stradalim u poplavama

20.05.2014. 08:17 / Izvor: Fena
BPK Goražde usmjerava sve resurse na pružanje pomoći stradalim u poplavama

Kantonalni štab civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u narednim će danima koordinirati sve aktivnosti na pružanju pomoći područjima pogođenim poplavama.

Kantonalni štab civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u narednim će danima koordinirati sve aktivnosti na pružanju pomoći područjima pogođenim poplavama.

To je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite, na kojoj su dogovorene konkretne aktivnosti na pružanju pomoći stanovništvu bh. gradova pogođenih poplavama.

Već danas, jedan autobus pripadnika policije i uposlenih u kantonalnim organima uprave iz Goražda će krenuti prema Maglaju kako bi pružili pomoć u saniranju posljedica poplava na području ove općine, a s njima će krenuti i tim doktora i medicinara iz Kantonalne bolnice Goražde kako bi bila osigurana i medicinska pomoć ako bude potrebno. 

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Suad Došlo izjavio je da, budući da posljedice poplava na području tog kantona nisu kao u drugim dijelovima BiH, svi resursi i kapaciteti su usmjereni ka pomoći drugim dijelovima zemelje. 

"Naše velike kompanije Bekto Precisa, Prevent, Pobjeda Rudet i drugi, te građani uključuju se u akcije prikupljanja pomoći", kazao je Došlo.  

Prema Maglaju će krenuti i Profesionalna vatrogasna jedinica opremljena materijalno-tehničkim sredstvima, kao i pripadnici GSS-a. 

Također, toj općini bi trebala biti upućena i pomoć koju su prikupili Merhamet i Crveni križ. 

I u narednim danima, sve dok bude postojala potreba, autobusi s volonterima i prijeko potrebnom pomoći bit će upućivani u nastradala područja. 

"Poučeni iskustvom iz 2010., kad smo i mi bili poplavljeni, znamo kakva je to tragedija i nesreća i želimo da u skladu s našim mogućnostima uzvratimo ostalim dijelovima BiH", poručio je Došlo. 

Istaknuto je da su demineri iz A i B timova koji rade na području Bosanskopodrinjskog kantona i pripadnici goraždanskog Crvenog križa već angažirani na pružanju pomoći, a u narednim danima bit će koordinirane i aktivnosti na angažiranju volontera iz svih općina radi pružanja pomoći na poplavljenim područjima. 

S tim u vezi, Kantonalni štab civilne zaštite uputio je apel nevladinim organizacijiama, udruženjima i ostalima koji organizuju prikupljanje pomoći da svoje resurse stave na raspolaganje Crvenom križu i Merhametu, kako bi se osiguralo da pomoć stigne do najugroženijih. 

Aktivnosti kantonalne i općinskih službi civilne zaštite svakodnevno se koordiniraju s Federalnom upravom civilne zaštite, kojoj je u proteklim danima na raspolaganje stavljen i motorni čamac u vlasništvu civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona. 

Vlada će putem kantonalne Direkcije robnih rezervi osigurati gorivo za goraždanske vatrogasce, te sredstva za troškove prijevoza autobusima do poplavljenih područja. 

Načelnik Kantonalne uprave civilne zaštite Ramo Živojević pozvao je građane BPK-a da na raspolaganje stave i svoje slobodne stambene kapacitete kako bi bio omogućen eventualni prihvat porodica koje su u poplavama izgubile krov nad glavom. 

Kantonalni štab je potvrdio odluku Vlade BPK-a o odgađanju svih javnih manifestacija na području BPK-a Goražde do daljnjeg, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti