Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gost PITT konferencije Antonio Zrilić: Logistika i SCM su zanimanja budućnosti

12.10.2018. 09:48 / Izvor: Akta.ba

U najavi regionalne poslovno-stručne konferencije Proizvodnja-industrija-tehnologija 2018 (PIT Krajina 2018) koja će 25. oktobra u Bihaću okupiti najznačajnija regionalna imena industrijskog menadžmenta i predstavnike najznačajnijih proizvodnih firmi iz BiH i regije, donosimo intervju sa vodećim stručnjakom iz logistike i Supply Chain Managementa (SCM) u Hrvatskoj Antoniom Zrilićem. Antonio Zrilić je vlasnik i direktor konsultantske kuće Logiko d.o.o. Zagreb, autor je jedinstvene metodologije za optimizaciju zaliha "Optimizacija zaliha u 6 koraka™“ i upravljanje nabavom "Sedam vještina za uspješno vođenje nabave™", autor je knjige "Upravljanje zalihama u šest koraka" i programa za optimizaciju zaliha i naručivanje "StockOptimizer™".

Antonio Zrilić dugi niz godina radi sa poduzetnicima i vlasnicima kompanija, izvršnim menadžerima i profesionalcima kako bi im pomogao u profitabilnom rastu, na povećanju produktivnosti i unaprijeđenju cash-flowa kroz savjetovanje, edukaciju i coaching. Iskoristili smo njegov boravak u Sarajevu, gdje je bio trener na dvodnevnom seminaru "Efikasno upravljanje skladištem" u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting (E&C), kako bi obavili kratki razgovor s njim.

Gospodine Zrilić, s obzirom na vaše ogromno iskustvo iz oblasti logistike i SCM-a recite nam koliko se danas na našim prostorima na logistiku i SCM gleda kao na funkciju u preduzeću koja dodaje vrijednost za biznis ili je i dalje osnovni zahtjev od logistike da ne stvara probleme?

- Mislim da još uvijek logistika kaska za razvojem u odnosu na druge funkcije u poduzeću kao što su proizvodnja i prodaja. To međutim nije toliko čudno jer uvijek su važniji one funkcije koje su bliže kupcu i koje donose prihod. Ono što je čudno je da se prilikom razvoja kompanije predugo čeka da se investira u logistiku i onda logistika postane usko grlo ukupnog razvoja kompanije što onda znači da kapacitet logistike koči rast prodaje. To onda još više pojačava negativan odnos prema logistici jer izgleda da je logistika kriva za to, a ne menadžment koji ju je zanemario. To vam je isto kao da pacijent krivi organ jetru zato što je dobio cirozu jetre.

Imate internacionalno iskustvo i uspješno se implementirali veliki broj projekata iz logistike i SCM-a od Irske, Slovenije, Mađarske i Srbije, pa do Hrvatske i BiH. Na kojem stupnju razvoja po pitanju logistike i SCM-a su kompanije sa naših prostora u odnosu na kompanije iz razvijenijih zemalja? Vaša procjena koliki je potencijal logistike i SCM koji je još neiskorišten od strane naših preduzeća?

- Mislim da je potencijal ogroman. Već je i EU proglasila razvoj logistike kao jedan od najperspektivnijih sektora, a i svi koji se bave prognozama koji će poslovi biti važni u budućnosti smatraju da je logistika jedan od tih poslova. Ako samo gledamo globalizaciju svijeta i svjetske ekonomije onda vidimo da tu ekonomiju nešto treba povezivati, a to nešto je logistika. Kada ekonomija raste, kao što je sada slučaj, onda se javlja ogromna potreba za logističkim poslovima. Međutim, to je samo grebanje po površini. Logistika odnosno SCM je jedan novi pogled na poslovanje koji se mijenja iz funkcionalnog prema procesnom. Dakle, organizacija se pomiče od optimizacije pojedinih funkcionalnih silosa prema optimizaciji cjelokupnih procesa ne samo unutar poduzeća već i na interkompanijskom planu.

Da li logistika i SCM mogu biti izvor konkurentske prednosti? Možete li podijeliti neka Vaša iskustva?

- U jednom članku sam obradio poveznicu logistike i strategije poduzeća te kako sa logistikom može utjecati na provođenje strategije. Uobičajena strategija svakog poduzeća je profitabilan rast. Neke kompanije više cijene rast kao takav i povećanje tržišnog udjela dok je nekima ipak bitno da taj rast bude održiv i da je profitabilan. Međutim, bez obzira kakvi su detalji strategije, svaka strategija da bi bila provedena mora imati definirane procese koji podržavaju takvu strategiju. Problemi sa procesima su uvijek isti bez obzira o kojoj se industriji, državi ili tržištu radi. Traži se efikasnost, a to u prijevodu znači da postignete što veći output sa što manjim inputom. Inputi su zalihe, prostor za odlaganje tih zaliha, oprema za manipulaciju, te ljudi koji ju opslužuju. Tu su i IT sustavi koji vam olakšavaju upravljanje svim ovim resursima. A output je zadovoljan kupac. Što znači zadovoljan kupac? Krenimo od sebe kao kupca i što mi želimo kada smo u toj ulozi. Kupac želi svoju plaćenu robu ili uslugu brzo (u dogovoreno vrijeme) i u tačno vrijeme (naručena roba u dogovorenoj količini i kvaliteti). Netko će reći i po što nižoj cijeni, ali s obzirom da je kupac već naručio robu po dogovorenoj cijeni njega ne zanima po kojoj cijeni (troškovima) ćete vi dostaviti tu robu. To zanima vas kao dobavljača. I taj "detalj" je u srcu logističke efikasnosti. Kao i kod zahtjeva za povećanjem kapaciteta i prihoda koje smo naveli te zahtjev za efikasnošću završavamo sa procesima. 

U kojoj mjeri su događaji poput PIT konferencije relevantni i značajni za domaće proizvodne firme? Koja je ključna dodana vrijednost za kompanije? 

- Događaji kao što je PIT konferencija i ostale konferencije koje se bave problematikom SCM-a (u koje spadaju i proizvodnja) polako rade na promjeni načina razmišljanja u kompanijama, te dodavanju vrijednosti svim profesionalcima u lancu opskrbe. Još jednom napominjem da je u srcu SCM razmišljanja procesno razmišljanje, a tajni sastojak povećanja efikasnosti jesu procesi i to je poveznica između dva strateška cilja svakog preduzeća: povećanja prihoda i efikasnosti. Dakle, glavni problemi su povezani sa efikasnošću ili fleksibilnošću procesa.

S obzirom na to da su već poznate teme i učesnici/izlagači kako ocjenjujete PIT konferencije? 

- Mislim da je okupljena jedna iznimno kvalitetna ekipa i da bi svi koji žele biti u toku sa novim kretanjima u proizvodnji, industriji i generalno SCM-u, trebaju biti na ovoj konferenciji.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti