OC Jahorina na diskusiji "Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija"

02.09.2018. 18:25 / Izvor: Akta.ba
OC Jahorina na diskusiji 'Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija'

Najnoviji trendovi u razvoju destinacijskog menadžmenta ukazuju na potrebu kreiranja i organizovanja manifestacionih događaja.

Učesnici panelaVeliki događaji u funkciji razvoja destinacija održanog danas na Jahorini bili su Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra "Jahorina" A.D, Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Mirela Kocollari, Direktorica za kulturno nasljeđe i turizam grada Tirane, Milovan Popović, direktor TZ Grada Umaga, kao i Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance Festivala.

Pozdravni govor na panelu održao je Momčilo Bajagić Bajaga, zvijezda ovogodišnjeg Sea Dance festivala koji je tom prilikom kazao "da je zajedničko za turizam i dobru muziku to da spajaju ljude, govore univerzalnim jezikom i šire razumijevanje, toleranciju i ljubav. Danas je sa nama čovjek koji već više od 30 godina savršeno govori ovaj jezik, profesor rokenrola i zvijezda ovogodišnjeg Sea Dance festivala".

Kako događaji mogu da pomognu destinacijama da postanu dinamičnija i životnija mjesta? Kako destinacije mogu da razviju, njeguju i upravljaju kulturom organizacije događaja u pravcu postizanja širokog spektra ciljeva kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja? Šta nam, sada već višedecenijsko, iskustvo u organizaciji velikih događaja u našoj regiji govori? Ovo su neka od ključnih pitanja na koja su danas zajedničkim snagama učesnici panel diskusije dali odgovor i na koja su otvorili razmišljanja na temu zašto je važno prihvatanje filosofije uzbudljivih destinacija, kao mjesta za sticanje upečatljivih iskustava i kao strategije privlačenja turista.

EXIT je, u saradnji sa destinacijama u regionu, do sada osmislio i realizovao 5 velikih događaja: najveći i najpoznatiji, najbolji Evropski festival EXIT u Novom Sadu, Sea Dance festival u Budvi, odnosno Buljarici ove godine, Revolution u Temišvaru, Sea Star u Umagu i Festival 84 na Jahorini. Navedeni festivali ujedno su najbolji pokazatelj kako veliki događaji utiču na razvoj destinacije i kako je ovo najbolja ideja koja spaja ljude u regiji, baštini istinske vrednosti slobode i promoviše toleranciju, dijalog, ljubav i dobru zabavu, zaključak je Dušana Kovačevića.

"Olimpijski centar Jahorina baštini nasljeđe Olimpijskih igara i svakako je jedno od najpoznatijih i najcenjenijih skijališta u regiji. Ove godine smo bili uspješni domaćini Festivala 84 po prvi put i i tom prilikom Jahorina je ugostila zaljubljenike elektronske muzike iz preko 20 zemalja svijeta i svi kapaciteti na planini su bili potpuno popunjeni. Naš cilj kao menadžmenta Olimpijskog centra Jahorina je jačanje destinacije i predstavljanje Jahorine u punom sjaju sa potpunim potencijalom koji ova planina zaista ima, a saradnja sa EXIT timom je nešto što je sigurno značajno doprinelo širenju pozitivnog imidža Jahorine u svijetu“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Najnoviji trendovi u razvoju destinacijskog menadžmenta ukazuju na potrebu kreiranja i organizovanja manifestacionih događaja kao segmenta "sofisticirane" brending strategije destinacije.

Manifestacije, iako se obično organizuju jednom u godinu dana, specifičan su proizvod koji ima vrlo jak uticaj na kreiranje imidža mjesta u kojem se održavaju zaključak je koji su donijeli svi učesnici panel diskusije "Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti