PKKS i INZA potpisali Sporazum o stručno-naučnoj saradnji

14.04.2011. 15:41 / Izvor: eKapija.ba
PKKS i INZA potpisali Sporazum o stručno-naučnoj saradnji

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) i Institut za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o potpisali su danas Sporazum o stručno-naučnoj saradnji iz oblasti edukacije i zajedničkih aplikacija na međunarodne i domaće projekte. Sporazum su potpisali Kemal Grebo, predsjednik Komore i Edin Garaplija, član Uprave INZA.

Prema riječima gospodina Grebe, manjak akreditovanih laboratorija je veliki nedostatak u BiH koji dodatno usporava njen put ka Evropskoj uniji. INZA je, smatra on, svijetao primjer u državi.

INZA je ovlaštena za obuku lica za obavljanje energetskih preglede i energetsko certificiranje zgrada. Jedina je akreditovana ispitna laboratorija za ispitivanje vatrootpornosti građevinskih konstrukcija, ispitivanje građevinskih materijala, energetske efikasnosti materijala i dr.

Kako Komora realizuje drugi projekat o energijskoj efikasnosti u zgradarstvu aktivnosti INZE su, smatra Grebo, dodatna šansa na poboljšanju konkurentnosti domaćih građevinskih firmi.

"Kao jedan certificirani laboratorij za ispitivanja, u saradnji sa Komorom nastojat ćemo da pokrenemo određene aktivnosti da bismo domaće proizvođače naučili kako da izvoze svoje proizvode u EU. Tako ćemo poboljšati kvalitet domaćih proizvoda na lokalnom tržištu u odnosu na inostrane proizvođače i distributere", naglasio je Garaplija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti