Pokrenuta proizvodnja u Seha Sani

01.08.2011. 09:19 / Izvor: eKapija.ba
Pokrenuta proizvodnja u Seha Sani

Nakon višemjesečnih priprema u petak je pušten u rad pilanski pogon u drvnoj industriji "Seha Sana" u Sanskom Mostu, a prema riječima vlasnika ovog preduzeća, u narednom periodu planira se pokretanje i ostalih proizvodnih segmenata te zapošljavanje većeg broja radnika.

"U proteklom periodu uložena su velika sredstva u revitalizaciju elektropostrojenja koja su bila potpuno devastirana kako bi se omogućilo napajanje strujom proizvodnih pogona. Istovremeno, radilo se na otklanjanju birokratskih i administrativnih smetnji, a sprovedene su i aktivnosti na planu čišćenja i uređenja kruga preduzeća", istakao je direktor firme Salih Hajder.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko mjeseci proradiće i ostali proizvodni segmenti preduzeća u kojima će se proizvoditi profili i dijelovi za namještaj koji će se izvoziti na njemačko tržište.

"Naša kompanija u Njemačkoj posjeduje nekoliko preduzeća koja se bave proizvodnjom namještaja. U Sanskom Mostu proizvodićemo dijelove koji će se sklapati u našim njemačkim fabrikama", naglasio je Hajder.

On je rekao kako je trenutno u firmi zaposleno 47 radnika, te da će nakon pokretanja ostalih proizvodnih cjelina broj zaposlenih biti oko 140. Načelnik općine Sanski Most, Mustafa Avdagić, izrazio je zadovoljstvo pokretanjem mašina, ali je istakao kako će lokalna vlast s mjerom opreza pratiti sva buduća dešavanja u ovoj firmi.

"U proteklim godinama imali smo loša iskustva s privatizacijom drvne industrije, koja je nekada bila nosilac ekonomskog razvoja naše općine. Trudićemo se da pomognemo investitorima u skladu s našim mogućnostima", rekao je Avdagić.

Predsjednik Sindikata u preduzeću, Ale Krupić, naglasio je kako zaposleni pored radnih mjesta očekuju i povezivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Nekadašnju drvnu industriju u Sanskom Mostu prije četiri godine privatizirala je turska kompanija "Seha industrial jatirmilar". U prve tri godina Turci nisu ulagali niti pokrenuli proizvodnju, a pravdali su to teškoćama unutar kompanije i svjetskom ekonomskom krizom. Prema riječima predstavnika pomenute kompanije sada su se stekli uslovi za ulaganja i ispunjenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti