Prijedlog mjera PKKS: Političke strukture moraju spasiti privredu

04.07.2014. 10:45 / Izvor: eKapija.ba
Prijedlog mjera PKKS: Političke strukture moraju spasiti privredu

Privreda se od početka 2014. godine nalazi u vrlo teškoj situaciji i privrednici naglašavaju potrebu pokretanja niza konkretnih mjera o kojima se već duže vrijeme govori, ali se ništa ne poduzima.

Privredna komora Kantona Sarajevo sačinila je dokument: „Stanje i problemi privrede u Kantonu Sarajevo u 2013. godini i na početku 2014. godine sa prijedlogom mjera“  s ciljem da se nadležni organi vlasti na argumentiran način upoznaju sa stanjem i problemima u privredi i da organi Komore pomognu vladama u rješavanju ključnih problema sa kojima se privreda susreće. Komora je nastojala što realnije ocijeniti stanje u kojem se nalazi privreda Kantona Sarajevo i šire, kako bi se donijele adekvatne mjere na ublažavanju posljedica i otklanjanju problema u poslovanju izazvanih, između ostalog i ekonomskom krizom, političkom nestabilnošću, kao i katastrofalnim elementarnim nepogodama koje su zadesile BiH.

Privreda se od početka 2014. godine nalazi u vrlo teškoj situaciji i privrednici naglašavaju potrebu pokretanja niza konkretnih mjera o kojima se već duže vrijeme govori, ali se ništa ne poduzima. Stav je da političke strukture u BiH moraju iskoristiti predizbornu kampanju donošenjem konkretnih mjera kojima će se vidno poboljšati uvjeti privređivanja.

Poslovni sektor Kantona Sarajevo okupljen u Privrednoj komori Kantona Sarajevo apostrofirao je neka od važnijih pitanja, a to je prije svega u novoj razvojnoj strategiji za period 2014.-2020. godinu, definisati mjere kojima bi se zaustavilo dalje produbljivanje krize, stabilizovala privreda i stvorile osnove za dalji razvoj, a zaposlenost definisala kao glavni strateški cilj.

Zbog novonastale situacije izazvane katastrofalnim poplavama i pokretanjem klizišta u BiH potrebno je hitno sačiniti set mjera u fiskalnoj politici, koje će obezbijediti finansijsku disciplinu u trošenju budžetskih sredstava i spriječiti dalja eventualna opterećanja privrednih subjekata.

Zatim hitno rasteretiti privredu od raznih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, koja dolaze sa svih nivoa državnog organizovanja; uvesti diferencirane stope PDV-a; razmotriti mogućnost ukidanja poreza na dobit na period od 5 godina, dok se u državi ne stvore bolji uslovi za poslovanje; hitno pokrenuti mjere u borbi protiv galopirajućeg rasta nelikvidnosti privrednih subjekata, te pokušati osloboditi dio zarobljenih sredstava u neriješenim dužničko-povjerilačkim odnosima, putem multilateralne kompenzacije.

Također, neophodno je izvršiti smanjenje i racionalizaciju državnog aparata uspostavljanjem uprave koja će biti u stanju da efikasnije odgovori na potrebe i interese privrednih subjekata i građana, po uzoru na moderne uprave u Evropi i svijetu.

Kontinuirano ukazivati na veći stepen političke stabilnosti i pravne sigurnosti, što bi otvorilo prostor za nove investicije, zatim dati snažniji zamah investicionim aktivnostima kroz javne radove, izgradnju infrastrukture i energetike, po uzoru na zemlje Evropske unije i zemlje regiona.

Među predloženim su i mjere za suzbijanje monopolističkog djelovanja i nelojalne konkurencije na tržištu, pojednostavljenje procedura regitracije privrednih društava i dobijanja raznih dozvola, stimulativne mjere za domaće proizvođače, uz obezbjeđenje kreditnih sredstava za preduzeća, uz minimalnu kamatnu stopu i maksimalan grejs period, naročito za kredite namijenjene proizvodnji i zapošljavanju.

Također, poslovni sektor Kantona Sarajecvo cijeni da je potrebno pružiti podršku razvoju građevinske operative kroz uspostavu pravnog okvira u KS, FBiH i državi, koji će biti usaglašen sa regulativom kakva postoji u susjednim i razvijenim zemljama Evrope, a kojom bi se dala podrška domaćim građevinskim preduzećima da budu nosioci, a ne podizvođači poslova u zemlji.

Sve ove i druge mjere sadržane u Dokumentu o stanju i  problemima privrede u Kantonu Sarajevo u  2013. godini i na početku 2014. godine, dostavljene su premijerima i resornim ministrima u vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo. Očekujemo da će im analiza Komore korisno poslužiti da se detaljnije upoznaju sa realnom slikom u privredi Kantona Sarajevo, koja dobrim dijelom odražava i stanje u FBiH, saopćeno je iz Privredne komore Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti