U Tesliću počinje projekt zamjene glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda

03.07.2020. 08:40 / Izvor: Akta.ba
U Tesliću počinje projekt zamjene glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda

Ukupna vrijednost projekta je 90.000 KM, od čega sa 60 hiljada KM učestvuje Fond, dok Opštinska uprava sufinansira projekat sa 30 hiljada KM.

U Tesliću je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za zamjenu glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda, koji su potpisali Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i energetsku efikasnost i Milovan Stanković, zamjenik načelnika opštine Teslić. Ukupna vrijednost projekta je 90.000 KM, od čega sa 60 hiljada KM učestvuje Fond, dok Opštinska uprava sufinansira projekat sa 30 hiljada KM.

Zamjena glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda putem kojeg se Teslić snabdjeva pitkom vodom, jedan je od prioriteta Opštinske uprave Teslić u sklopu rekonstrukcije i proširenja vodovodne mreže na području opštine Teslić, te zajedno sa FISCHE projektom i projektom rekonstrukcije i izgradnje postrojenja za preradu pitke vode u Studencima predstavlja jedan od najznačajnijih u Tesliću u zadnjih 50 godina.

Zamjenik načelnika opštine Teslić, Milovan Stanković, rekao je da je današnji sastanak kruna zajedničkih aktivnosti koje sprovodi Opštinska uprava Teslić uz podršku Fonda zaštitu životne sredine, te se zahvalio direktoru Fonda na sveobuhvatnoj podršci na razvoju ekoloških prilika na području opštine Teslić. On je naglasio da je ovaj projekat značajan iz dva razloga, jer postojeći azbestno-cementni vod izgrađen prije više od 50 godina može predstavljati ekološki i zdravstveni rizik, te da se radi o tehnologiji koja je zastarila i za koju postoje poteškoće u nabavci rezervnih dijelova.

"Prije ovog projekta imali smo podršku od strane Fonda za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju postrojenja za preradu pitke vode (filter stanice), što je bila i osnova za dobijanje bespovratnih (grant) sredstava od strane Češke razvojne agencije u visini od 2.600.000 eura", rekao je Stanković.

Stanković je istakao da je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost jedna od rijetkih institucija na nivou Republike Srpske kojoj ne predstavlja problem razlika u političkim strukturama na lokalnom i republičkom nivou, te da su ljudi iz Fonda na čelu sa direktorom zaista pokazali jedan visok nivo profesionalnosti i poštovanja svih procedura i zakonskih rješenja koji podrazumjevaju jednu sveopštu saradnju na obostranu korist, kako Fonda tako i svih lokalnih zajednica.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i energetsku efikasnost, Srđan Todorović, napomenuo je da je u proteklom periodu sa Opštinskom upravom Teslić imao efikasnu saradnju, te da takvu planiraju nastaviti i u budućem periodu. On je istakao da je sa ovom opštinom realizovano nekoliko projekata koji su finansirani zajedničkim sredstvima, ukupne vrijednosti oko 500.000 KM. Kao neke od projekata naveo je takođe projekte vezane za poboljšanje vodosnabdjevanja, nekoliko projekata u bolasti podizanja infrastrukture za prikupljanje, razdvajanje i efikasnije upravljanje otpadom, kao i rekonstrukciju i sanaciju osnovne škole u Blatnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije