Cijene nafte iznad 86 dolara, sankcije Iranu protuteža mogućem povećanju opskrbe

05.10.2018. 11:31 / Izvor: Agencije
Cijene nafte iznad 86 dolara, sankcije Iranu protuteža mogućem povećanju opskrbe

Danas je uzlazni trend cijena zakočila poruka Saudijske Arabije o kapacitetima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) za povećanje opskrbe.

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 86 dolara, balansirajući između očekivanih američkih sankcija Iranu i saudijskih poruka o kapacitetima za povećanje opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86,10 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,49 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,24 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,18 dolara.

Jučer su tržišta bila fokusirana na očekivano smanjenje opskrbe iz Irana nakon stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom studenog.

Danas je uzlazni trend cijena zakočila poruka Saudijske Arabije o kapacitetima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) za povećanje opskrbe.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio da OPEC može povećati proizvodnju za 1,3 milijuna barela dnevno, ali nije signalizirao da će to i učiniti.

Nemaju sve članice OPEC-a mogućnost povećati proizvodnju dovoljno da nadoknade smanjenu opskrbu iz Irana.

Reuters je jučer objavio da su Rusija i Saudijska Arabija u rujnu postigle odvojeni dogovor o povećanju naftne proizvodnje, prije savjetovanja s drugim proizvođačima, uključujući i ostale članice OPEC-a.

"Cijene će vjerojatno nastaviti rasti iznad očekivanih razina. Kada dosegnu 90 dolara, očekujem odlučnu reakciju na strani opskrbe", rekao je strateg Commerzbanka Carsten Fritsch na Reutersovom globalnom naftnom forumu.

"Velika gospodarstva neće dopustiti da cijene nafte dosegnu troznamenkaste vrijednosti i da naštete gospodarskom rastu", dodao je Fritsch.

Indijski ministar prometa Nitin Gadkari kazao je da je njegova zemlja sučeljena s "gospodarskom krizom" zbog ogromnog uvoza nafte, prenose dvije lokalne TV postaje.

Indija uvozi više od četiri milijuna barela nafte dnevno i zajedno s Kinom spada među najveće kupce iranske sirove nafte. Trenutno joj na ruku ne ide slabljenje rupije u odnosu na dolar.

Neki analitičari upozoravaju da visoke cijene nafte i jači dolar već počinju utjecati na potražnju.

"Pozorno pratimo naznake potražnje na tržištu i ono što vidimo nije dobro", navode analitičari JBC Energyja u bilješci klijentima, objavljenoj u srijedu.

Ta je savjetodavna kompanija snizila procjenu potražnje za naftom zbog naglog slabljenja valuta mnogih gospodarstava u razvoju, rasta zaliha naftnih derivata, te trgovinskog spora SAD-a i Kine.

"Snizili smo prognozu rasta potražnje u 2018. za nevjerojatnih 300.000 barela dnevno, ispod razine od 1,1 milijun barela dnevno", navode u JBC Energyju.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 83,64 dolara, što znači da je porasla 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital