Šta je ustvari brzo čitanje?

30.10.2018. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Šta je ustvari brzo čitanje?

Trening će se održati u učionici Mentor, a organizator treninga je agencija za edukaciju “Mentor” iz Sarajeva.

Amerikanka Evelyn Wood, jedna od pionirki u razvijanju i podučavanju tehnika brzog čitanja, održavala je kurseve zvane “Reading Dynamics”, koje su polazili i hvalili i američki predsjednici John F.Kennedy i Jimmy Carter. Na tu ideju došla je nakon istraživanja kojima je ustanovila da pojedini ljudi dostižu brzinu čitanja i do 1500 riječi u minuti. Proučavanjem takvih pojedinaca izvukla je niz tehnika kojima se oni služe da bi povećali brzinu čitanja, a pritom zadržali sposobnost razumijevanja i pamćenja teksta. Nešto kasnije, i mnogi drugi su pokušali kreirati jedan sličan seminar na ovu temu, a najuspješniji među njima je bio Tony Buzan koji je uz svoje seminare napisao i knjigu o Brzom čitanju koja je ubrzo postala jednom od najprodavanijih širom svijeta.

No, šta je ustvari tehnika brzog čitanja? To je vještina kojom uspjevamo prilagoditi rad našeg mozga postavljenom zadatku koji je pred nama i kojom ulazimo u stanje potpunog fokusa. Redovnim korištenjem ove tehnike, naš um postaje zdraviji i jači. Stoga, za ovu tehniku se sa punim pravom može reći da je pravi aerobik za naše moždane ćelije.

Pored ključnog elementa – fokusa, ova tehnika nas uči i kako koristiti vlastite oči, koliki nam je zapravo kapacitet mozga, na koji način povećati razumijevanje i pamćenje pročitanog, kako povećati vlastitu sposobnost razmišljanja i zaključivanja, kako kreirati jasne i kvalitetne bilješke, kako na što lakši način zapamtiti pročitano, kako se koriste mentalne mape ili mape uma i slično.

Brzo čitanje nije brzinsko prelaženje na glavni dio knjige, već je to tehnika kojom se fokusiramo samo na ono što radimo u tom trenutku. Brzo čitanje nije besmisleno pogađanje pojedinih stvari vezanih za pročitano djelo, kao ni čitanje svake desete riječi na standardni način, nakon kojeg bi slijedilo logičko povezivanje riječi u cjelinu. Brzo čitanje je zapravo dovođenje tijela u opuštajuće i mozga u fokusirajuće stanje. To je vještina kojom smanjujemo potrošnju i bespotrebno rasipanje naše energije, a povećavamo produktivnost rada našeg mozga. I za kraj, brzo čitanje nije vještina namijenjena isključivo za genije, posebno nadarene i talentovane osobe, već je to vještina za sve one koji žele da razvijaju svoje moždane vijuge na ovaj način, bez obzira na to na kojem obrazovnom nivou se nalaze.

Ako vas je ovaj tekst dovoljno zainteresovao i ako ste poželjeli da naučite ovu vještinu, nova grupa polaznika treninga “Tehnike brzog čitanja” je planirana za 9. – 11. novembar. Trening će se održati u učionici Mentor, a organizator treninga je agencija za edukaciju “Mentor” iz Sarajeva.

Trener je Tarik Jažić, jedini trener tehnika brzog čitanja na prostoru Bosne i Hercegovine. Prijave na: https://goo.gl/forms/QpYskURGtemVHr8P2 ili info@mentor.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave