Da li je poželjno slušati muziku tokom procesa čitanja i učenja?

13.02.2019. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Da li je poželjno slušati muziku tokom procesa čitanja i učenja?

Preduslov za uspješno čitanje i učenje je uredan i redovan san, jer je mozak poslije njega najspremniji za nove poduhvate.

Preduslov za uspješno čitanje i učenje je uredan i redovan san, jer je mozak poslije njega najspremniji za nove poduhvate. Lišavanje spavanja i učenje do kasno u noć je velika greška i obično zavaravanje. San je potreban i da bi se "obradile" usvojene informacije koje je idućeg dana mnogo lakše reprodukovati. I mjesto na kojem se uči može da bude od presudne važnosti, jer se preporučuje izolovanost od buke. Međutim, slušanje muzike tokom procesa čitanja i učenja može biti izuzetno korisno i produktivno. 

"U toku svoga desetogodišnjeg izučavanja tehnike brzog čitanja i mnogih tehnika učenja, došao sam do zaključka da se produktivnost našeg uloženog vremena i rada može povećati i uz pomoć slušanja adekvatnih muzičkih kompozicija koje imaju moć kontrole našeg fokusa i što duže koncentracije na ono što radimo u tom trenutku", Tarik Jažić – trener tehnika brzog čitanja i mapiranja uma.

Jedan od poznatijih svjetskih “gurua” za pitanja učenja i produktivnosti, Tomas Frenk sa bloga College Info Geek, smatra da koncept čitanja i učenja uz muziku može povećati našu produktivnost. Naime, on smatra da je učenje uz muziku gotovo uvijek moguće ako se radi o rješavanju nekih matematičkih ili statističkih zadataka, ili generalno, kada je u pitanju rad sa brojevima. Sa druge strane, u procesu učenja tekstualnog gradiva i obnavljanja naučenog, on smatra da muzika može biti mač sa oštrice dvije – nekada odvlači pažnju, a nekada je veoma korisna.

"U Mentoru se sve aktivnosti realizuju isključivo uz muziku u pozadini. Međutim, kod izbora muzike koju ćete puštati djeci, studentima ili osobama koje obavljanju određene zahtjevne poslovne aktivnosti, bitno je voditi računa o tome da se sluša isključivo instrumentalna izvedba bez teksta. Tekst je taj koji odvlači pažnju, čak onda i kada ga potpuno ne razumijemo. Muzička djela koja mi najčešće puštamo su: Yiruma, Rodrigo y Gabriele, Lord of the Dance, Lindsey Stirling...", Tarik Jažić – trener tehnika brzog čitanja i mapiranja uma.

Međutim, tajna se ne krije samo u nasumičnom izboru instrumentalne muzike, već u adekvatnim zapisima različitih zvukova koji mogu pozitivno djelovati na naše moždane vijuge zadužene za koncentraciju. Prema tome, i zvukovi koji nas okružuju, a koji se mogu zapisati kao niz zvukova koji se ponavljaju, mogu nam pomoći u procesu čitanja i učenja. Čudno, ali istinito, nekome zvuk fena, veš mašine, usisivača, kiše, morskih talasa, mačke kako prede, pjev ptica i slično može pomoći pri koncentraciji. 

Na YouTube kanalu pod nazivom Study Music Project, nalaze se plejliste kompozicija namijenjenih slušanju pri radu i učenju, za povećanje produktivnosti. Kreator ovog kanala pokušava kombinovati različita muzička djela u kojima dolazi do promjene u dinamici što dovodi do povećanja produktivnosti.

 

Muzika je sastavni dio i u procesu učenja tehnike brzog čitanja. Pored muzike, na ovom seminaru razgovarat ćemo i o tome:

  • Šta je to fokus i kako ga ispravno koristiti tokom procesa čitanja?
  • Koliko je bitan perfireni vid u našim životima?
  • Da li zaista mozak može da funkcioniše drugačije od načina na koji je do sada naučen da radi?
  • Da li je mit da koristimo samo do 10% našeg mozga?
  • Šta su to mape uma i kako se koriste?

 

TERMIN: 22. – 24. februar 2019. godine

(petak od 18:00 do 19:30, subota i nedjelja od 10:00 do 14:00)

CIJENA: 150,00KM po osobi

PREDAVAČ: Tarik Jažić, magistar menadžmenta i vlasnik agencije “Mentor”

PRIJAVE I INFORMACIJE NA: info@mentor.ba

SVIM UČESNICIMA OBEZBIJEĐEN CERTIFIKAT PO ZAVRŠETKU SEMINARA 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave