Udruženje "TERRA SANA organizuje izložbu "Vrijedne ruke sanskih sela"

03.08.2011. 13:30 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje 'TERRA SANA organizuje izložbu 'Vrijedne ruke sanskih sela'

"Vrijedne ruke sanskih sela" naziv je projekta kojeg je u prethodonom periodu reliziralo Udruženje za ekonomski razvoj i zapošljavanje "TERRA SANA" iz Sanskog Mosta.

Projekat je imao za cilj pregled trenutnog stanja po pitanju tradicionalnih zanata u ruralnim područjima opštine Sanski Most i njihovo predstavljanje široj javnosti. Činjenica je da sanska sela prolaze kroz proces urbanizacije s jedne strane, dok je s druge strane izraženo raseljavanje seoskog stanovništva. Oba procesa se nepovoljno održavaju na stare zanate, jer polako prestaje potreba za nekim proizvodima ili ih mijenjaju industrijski proizvedeni, a s druge strane smanjuje se i tržište za domaće proizvode.

Pa ipak, u sanskim selima još uvijek ima tkalja, vezilja, pletilja, užara, bačvara, drvodjelja, korpara, kovača, remenara, mlinara. Proizvode se i prehrambeni proizvodi: sokovi, džemovi, ajvar, suho voće, suhomesnati proizvodi, alkoholna pića. Na žalost, glineno posuđe iz Demiševaca više se ne proizvodi, a nema ni sušenog kestenja iz Zenkovića.

"Krajnje je vrijeme da se ono što se održalo očuva i uključi u razvojne programe kao dio ponude ovog kraja", poručuju iz Udruženja TERRA SANA.

Tim povodom će u prostorijama Gradske galerije u Sanskom Mostu od 05. do 07. avgusta 2011. biće postavljena izložba tradicionalnih zanata, na kojoj će biti predstavljeni sami zanati, proizvodi i alati koji zanatlije koriste. Ovom izložbom, TERRA SANA nastoji približiti stare zanate građanima i posjetiteljima Sanskog Mosta, ali i zainteresovati sve subjekte iz oblasti ruralnog razvoja, razvoja lokalnih zajednica, turističke i druge privredne organizacije da iskoriste postojeći potencijal ovog sektora i da ga uključe u svoje razvojne projekte.

Vrijedne ruke sanskih sela to zaslužuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza