Google Chrome dobio ozbiljnu konkurenciju

11.11.2020. 11:28 / Izvor: Akta.ba
Google Chrome dobio ozbiljnu konkurenciju

Chrome je i dalje najpopularniji web browser na planeti, ali relativno novi rival iz Microsofta počinje da postiže dobre rezultate.

Chrome je i dalje najpopularniji web browser na planeti, ali relativno novi rival iz Microsofta počinje da postiže dobre rezultate. Kada je reč o web browserima, još uvek postoji samo jedan pobjednik.

Google Chrome i dalje svakodnevno koristi veliki broj ljudi, a najnovije statistike pokazuju da sada ima ogromnih 69,25 procenata udjela na svjetskom tržištu. To je za oko jedan odsto više u odnosu na ovo vreme prošle godine. To je očigledno impresivna statistika, ali Google bi mogao biti više nego zabrinut rastom jednog od svojih budućih rivala. Microsoftov novi browser Edge, ide ozbiljnim tempom sa statistikama koje pokazuju da ovaj softver sada koristi 10 procenata svih web korisnika.

Iako još uvek daleko zaostaje za Chromeom, Edge je skoro udvostručio korisničku bazu od prošle godine i sada je čvrsto na drugom mestu, ispred Firefoxa i Safarija. Edge je sada podrazumevana opcija u operativnom sistemu Windows 10, što će sigurno pomoći u povećanju broja korisnika, ali još jedan razlog zbog kojeg ljudi biraju ovaj softver mogla bi biti Microsoftova odluka da Edge prebaci na aplikaciju zasnovanu na Chromium-u ranije ove godine. Jasno je da je to bila dobra odluka jer su korisnici voleli čist interfejs i jednostavnost upotrebe.

Preoblikovana aplikacija pokrenuta početkom ove godine na Windowsima, macOS-ima i Android-u i može se pohvaliti istom kompatibilnošću i podrškom za proširenje kao Chrome.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza