Dokumentacija na mikrofilmu - Dugoročno arhiviranje dokumenata

Digitalni kutak

Dokumentacija na mikrofilmu - Dugoročno arhiviranje dokumenata

Arhiviranje dokumenata na mikrofilmu važi za jednog od najboljih i najpouzdanijih postupaka dugotrajne zaštite podataka.

13.04.2019 10:16:10 / Izvor: Akta.ba

Obuhvat dokumentacije na mikrofilm idealno je rješenja za dugoročno arhiviranje dokumenata i učinkovit način rješavanja prenatrpanosti u arhivima. Arhiviranje dokumenata na mikrofilmu važi za jednog od najboljih i najpouzdanijih postupaka dugotrajne zaštite podataka.

Postupak "mikrofilmovanja" je standardiziran, jednostavan za korištenje i pouzdan. U usporedbi sa digitalnim zapisom jeste zaista manje upotrebljiv za pretragu i čitanje podataka, međutim na drugoj strani ima mogućnost obnavljanja podataka (i nekada je ista neprikosnovena).

U Mikrografiji sa savremenom opremom pretvaraju analogni zapis na mikrofilnu, tzv. mikrofischima ili aparaturnim karticama u digitalni. Dokumenti na mikrofilmu i kopije iz mikrofilma, ispisane na papiru su i pravno izjednačene sa izvornim papirnim dokumentima i sa originalnim elektronskim zapisima (osim kada propisi ne određuju drugačije).

Sa obuhvat sadržaja i dodatnom obradom skenograma mogu podatke uvoziti direktno u sistem za e-arhivu ili dokumentni sistem. Rezultat ovakve digitalizacije su crno-bijeli ili sivkasti skenogrami različitih oblika zapisa (npr. TIF, JPG, PDF, …), koji imaju funkciju pretraživanja po sadržaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak