Vjetropark Trusina: Investicija od 150 miliona KM

26.04.2013. 11:25 / Izvor: eKapija.ba
Vjetropark Trusina: Investicija od 150 miliona KM

Projekat Vjetropark Trusina svojim funkcionalnim i tehničkim rješenjem potpuno bezbjedan u smislu uticaja na životnu sredinu, rekao je direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike iz Banjaluke Predrag Ilić.

Projekat "Vjetropark Trusina" svojim funkcionalnim i tehničkim rješenjem potpuno bezbjedan u smislu uticaja na životnu sredinu, rekao je direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike iz Banjaluke Predrag Ilić, prilikom javne rasprave u opštini Nevesinje o studiji uticaja ovog budućeg vjetroparka na životnu sredinu. "Investitor je dužan da ispoštuje sve mjere sprečavanja, smanjivanja i ublažavanja eventualnih štetnih uticaja na okolinu", rekao je Ilić i podsjetio da se mišljenja i primjedbe vezane za Studiju uticaja mogu podnijeti u narednih mjesec dana.

Denis Međed iz Instituta zaštite, ekologije i informatike, kazao je da je osnovni razlog za izbor predmetne lokacije jer su rezultati istraživanja dobijeni na osnovu kontinuiranog mjerenja brzine, snage i pravca vjetra koje je investitor EOL PRVI d.o.o. u saradnji sa austrijskim institutom Energie Werkstatt i beogradskim Institutom za multidisciplinarne studije i istraživanja vršio od decembra 2006. godine, na lokaciji Trusina.

On je rekao da su na osnovu prikupnjenih podataka i iskustava stručnjaci predvidjeli da se na ovoj lokaciji može izgraditi vjetropark kapaciteta 51 MW sa 17 vjetroelektrana.

Direktor firme EOL PRVI Zlatko Mandžuka rekao je da su istraživanja na Trusini pokazala izuzetan potencijal vjetra za proizvodnju električne energije, te da je prikupljanje potrebne dokumentacije skoro završeno. Najavio je i početak građevinskih radova u predstojećoj sezoni. "Preostalo je još da dobijemo Elaborat za priključenje vjetroparka na postojeću elektro-mrežu,građevinsku i energetsku dozvolu i možemo krenuti sa izgradnjom prvih vjetroturbina", istakao je Mandžuka.

Prema njegovoj procjeni Vjetropark Trusina mogao bi biti pušten u rad u oktobru 2014. godine. Investicija je vrijedna oko 150 miliona maraka. Učesnici u javnoj raspravi pozitivno su ocijenili Studiju uticaja ističući značaj ovog projekta za opštinu Nevesinje i upoznali investitora sa sa postojećim potecijalima u oblasti vjetroenergije na Morinama, Crvnju i Veležu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti