Nova banka spremna za učešće u projektu kreditiranja privrede i stanogradnje IRB RS

25.01.2008. 15:57 / Izvor: eKapija.ba
Nova banka spremna za učešće u projektu kreditiranja privrede i stanogradnje IRB RS

Uprava Nove Banke Banja Luka je upoznata sa kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i ocijenila je da će plasmani po ovim kreditnim linijama značajno uticati na rast i razvoj u cijeloj Republici Srpskoj, te još značajnije u najmanje razvijenim sredinama, navodi se u saopštenju Nove banke a.d. Banja Luka. Uslovi linija su podsticajni za preduzeća, privrednike, građane i lokalne samouprave, tako da je za očekivati puni uspjeh ovog ambicioznog poduhvata. Uprava je donijela odluku da se Nova Banka Banja Luka prijavi u program kao finansijska institucija koja će nastupiti prema potencijalnim korisnicima kreditnih linija.

Prethodna iskustva Nove Banke u podsticajnom kreditiranju iz Fonda za Razvoj i zapošljavanje RS, te Fonda stanovanja RS daju solidan osnov za ovakvo opredjeljenje banke i za očekivani uspjeh programa. Nova Banka je u prethodnom periodu plasirala 1.745 stambenih kredita u saradnji sa Fondom stanovanja RS i u njihovom korištenju ima stopu otplate blizu 99%. Slično je i sa linijama Fonda za razvoj i zapošljavanje gdje je od 150 razvojnih kredita za privredu, 25 već uspješno otplaćeno, a ostali se uredno izmiruju.

Nova Banka je zahvaljujući razvijenoj mreži poslovnica u prethodnom periodu vršila plasman u nerazvijenim područjima RS, sa jednako uspješnom realizacijom kao i u razvijenim sredinama.

Nova Banka Banja Luka je okončala 2007. godinu sa sumom bilansne aktive u visini od preko 900 miliona KM, dvostruko većom u odnosu na 2006. godinu, te sa značajno uvećanom klijentskom osnovom. Posebno ohrabruje izuzetan rast štednje stanovništva tokom prethodne godine.

Nova Banka je osnovana 1999. godine od strane 176 malih akcionara. Tokom 2001. izvršeno je pripajanje Agroprom Banke Banja Luka i broj akcionara porastao je na 360. U 2005. godini dokapitalizaciju banke izvršio je Poteza Adriatic Fond iz Holandije i stekao 50% učešća u vlasništvu, da bi tokom 2007. godine akcionar banke postao i IFC-International Finance Corporation , dio grupe Svjetske Banke Vašington sa 8,5% učešća u kapitalu, saopšteno je iz ove banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital