cargo-partner ispunjava tijesne rokove sa nekoliko sedmičnih avio čarter letova

12.06.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner ispunjava tijesne rokove sa nekoliko sedmičnih avio čarter letova

Od početka globalne krize COVID-19, kompanija cargo-partner uvela je nekoliko sedmičnih cargo čarter usluga.

Širenje korona virusa i posljedične bezbijednosne mjere doveli su do naglog pada kapaciteta zračnog prijevoza tereta u posljednjim mjesecima, što je dovelo do povećane potražnje za fleksibilnim i hitnim rješenjima. Od početka globalne krize COVID-19,  kompanija cargo-partner uvela je nekoliko sedmičnih cargo čarter usluga kako bi pružila pouzdanu alternativu prijevoza robe otkazanim putničkim avionima.

U toku juna ove godine, kompanija cargo-partner nudi sedmične čarter letove iz Kine i Hong Konga u Frankfurt, Beč, Amsterdam i Budimpeštu. Ova usluga uključuje prijevoz iz cijele kontinentalne Kine, uključujući ključne polazišta Shanghai, Peking, Qingdao, Xiamen, Shenzhen i Guangzhou, kao i prijevoz do krajnjeg odredišta bilo gdje u Europi. Osim toga, pružalac usluga logistike obavlja sve carinske formalnosti na granicama i aerodromima. 

Pored ovih redovnih čarter usluga, kompanija cargo-partner je primila i brojne ad-hoc zahtjeve za kompletne i djelimične čarter letove za hitno potrebnu robu, od kojih je većina dolazila iz farmaceutskog sektora, sektora za zdravstvenu zaštitu i sektora za ličnu zaštitnu opremu. Zahvaljujući širokoj carinskoj ekspertizi i snažnoj prisutnosti u azijsko-pacifičkoj regiji, kompanija cargo-partner  može da ponudi sveobuhvatne konsultacije o izvoznim propisima za opremu za zdravstvenu zaštitu. 

Tri visoko osetljiva čarter leta iz Švedske u SAD  

U aprilu, tim kompanije cargo-partner u Švedskoj organizovao je tri kompletna čarter leta za renomiranu kompaniju. Tri cargo aviona  MD11 odletjela su sa aerodroma Arlanda u Stokholmu za aerodrom O’Hare u Chicago, natovarena sa skoro 200 metričkih tona tereta osjetljivog na temperaturu i koji se nije mogao slagati. Uprkos kratkom vremenskom okviru za ovu pošiljku, koji se poklapao sa uskršnjim praznicima, transport je izvršen u posljednjem momentu, kako bi se zadovoljile potrebe korisnika.  

Hiljade maski za lice i respiratora iz Šangaja u Prag   

Drugi važan avionski čarter transport omogućen je zajedničkim naporom timova kompanije cargo-partner u Pragu i Šangaju, u vrijeme kada su maske za lice i respiratori bili hitno potrebni  zbog brzog širenja COVID-19 širom Europe. U martu, kancelarije kompanije cargo-partner u Kini i Češkoj Republici obavile su hitan transport od oko  700.000 maski za lice i 100.000 respiratora FFP2 uključujući carinjenje i svu zahtijevanu dokumentaciju. Avion je poletio iz Šangaja 23. marta u 20:15 h i sletio u Prag 24. marta u 02:03 h. Odmah nakon njegovog dolaska, pošiljka je dostavljena u obližnje skladište materijalnih rezervi, odakle se osnovna roba distribuirala u bolnice širom zemlje.

Zaštitna oprema iz Kine u Sloveniju na Uskršnju nedjelju 

Slovenija je također bila među državama koje su se suočile sa nedostatkom zaštitne opreme usred krize COVID-19. Kompanija cargo-partner u Sloveniji organizovala je niz čarter letova kako bi zadovoljila hitne potrebe svojih korisnika. Jedna od tih pošiljaka stigla je na aerodrom Brnik  ujutro 12. aprila, na Uskršnju nedjelju, nakon skoro 12 sati dugog direktnog leta iz Kine. Ova pošiljka je sadržavala pet miliona zaštitnih maski za lice, ukupne težine od skoro 25 metričkih tona. Uprkos prazniku kao i restrikcijama u pogledu izvoza bezbjednosne opreme iz Kine, kompanija cargo-partner je bila u mogućnosti da pruži korisniku svu potrebnu logističku podršku u kratkom vremenskom okviru, uključujući pripremu zahtjevanih dokumenata za  izvozno carinjenje. 

Šest uspješnih avionskih čarter letova sa 35 miliona maski za Srbiju

Također u aprilu, tim kompanije cargo-partner za zračni prijevoz robe u Srbiji organizovao  je šest kompletnih čarter letova sa više od 35 miliona zaštitnih maski iz raznih dijelova Kine direktno do Beograda. Kako bi omogućila ovaj transport, kompanija cargo-partner sarađivala je sa prijevoznicima koji su preuredili nekoliko putničkih aviona „u stanju mirovanja“ u avione za prijevoz tereta uklanjanjem sjedišta ili čak vezivanjem tereta na putnička sjedišta u cilju da ispune potražnju. 

Održavanje rada ključnih privrednih grana u regionu južne Afrike

U saradnji sa dugogodišnjim sistemskim partnerom u Africi, kompanija cargo-partner je isporučila nekoliko čartera carga korisnicima u Južnoj Africi i regiji južne Afrike. U aprilu, pružalac usluga logistike organizovao je dva čarter leta koristeći avion B-777F iz Shanghai u Johannesburg. Teret se sastojao od hitno potrebne medicinske i zaštitne opreme. Roba je zatim distribuirana kamionom od aerodroma u Johannesburgu do konačnih odredišta u Mozambiku, Zambiji, Zimbabveu, Demokratskoj Republici Kongo, Bocvani i Namibiji. 

Nedavno, pružalac usluga logistike obavio je još tri čartera iz Kine prevozeći 13 miliona maski K95 za rudarsku industriju kao i za državne službenike u regionu južne Afrike. Kako bi zadovoljio hitnu potražnju za ovom robom, tim kompanije cargo-partner u Šangaju organizovao je noćni utovar u roku od samo šest sati, a standardno vrijeme na Aerodromu Pudong je 16 sati. 

Ulaganje dodatnog napora i proaktivno planiranje  

Stefan Krauter, generalni direktor kompanije cargo-partner, naglašava važnost uske saradnje sa partnerima kao i unutar globalne mreže kompanije cargo-partner: "Kao što smo činili prije krize korona virusa, budno pratimo tržište i ostajemo u stalnom kontaktu sa korisnicima, agentima, prijevoznicima i partnerima, tako da možemo brzo reagovati na njihove potrebe i ponuditi kompetentna rješenja. Zahvaljujući našoj snažnoj prisutnosti u Kini, bili smo u stanju da naučimo iz iskustava i ocjena naših kolega u ranom razvoju situacije COVID-19 i pripremimo našu globalnu mrežu u skladu sa tim.  Nastavljamo da proaktivno planiramo i ulažemo dodatni napor da se lanac snabdijevanja naših korisnika kreće!" U početku maske, lična zaštitna oprema i mobiteli su bili dominantni proizvodi na našim čarterima nakon sto su uslijedila zatvaranja granica diljem svijeta usljed COVID-19. Poslije su uslijedili farmacetski proizvodi i odskora su opet primijetne snažne aktivnosti u automobilskom sektoru. 

O kompaniji cargo-partner

cargo-partner je pružalac usluga informacione logistike u privatnom vlasništvu, koji nudi sveobuhvatan portfelj rješenja za zračni, pomorski i kopneni transport, kao i skladištenje. Sa više od jedne trećine stoljeća stručnosti u oblasti informacione tehnologije i optimizacije lanaca snabdijevanja, kompanija osmišljava namjenske usluge za širok spektar djelatnosti kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 825 miliona eura (procjena) u 2019. godini i trenutno zapošljava 3.150 ljudi širom svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti