cargo-partner potpisnik Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

01.12.2020. 08:43 / Izvor: Akta.ba

cargo-partner Sarajevo je od nedavno postao potpisnik Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.

"We take it personally" – rečenica koja predstavlja jedan od temelja poslovanja međunarodne transportne i info-logističke kompanije cargo-partner, koja u 40 zemalja svijeta ima 3150  zaposlenika i kao takva, izuzetno cijeni različitost. Ova rečenica također ukratko govori o tome da se briga o zaposlenicima i njihovim pravima nalazi na samom vrhu ljestvice prioriteta ove komapnije.

Na tragu toga, cargo-partner Sarajevo je od nedavno postao potpisnik Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju. Povelja je razvijena od strane Instituta za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i uz podršku Evropske unije.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i  trgovine ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

"Obzirom na to da je cargo-partner korporacija koja od svojih početaka, pa do danas izuzetnu pažnju poklanja zadovoljstvu svojih zaposlenika i poštivanju njihovih ljudskih prava, potpisivanje Povelje je bio samo prirodan slijed dešavanja. Unutar kompanije posjedujemo interni Kodeks ponašanja koji definira etički i pravni okvir za naše korporativne aktivnosti, kao i Izjavu o saglasnosti za naše poslovne partnere, koja osigurava poštivanje etičkih standarda.

cargo-partner slijedi sveobuhvatnu strategiju društvene odgovornosti kompanije koja se temelji na tri stuba: socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti. Čvrsto vjerujemo da ovakav odnos prema zaposlenicima, partnerima i društvu predstavlja osnovu za osiguranje održivog uspjeha našeg poslovanja.

Svojim primjerom želimo podstaći i druge poslodavce da primijene načela navedena u Povelji, jer je to, sigurni smo, jedan od načina koji će  stanovnike motivirati da ne napuštaju BiH u potrazi za ugodnijim i boljim radnim okruženjem, a samom poslodavcu osigurati epitet "najpoželjnijeg" ili "jednog od najpoželjnijih", pojašnjava Sanjin Hamidović, direktor cargo-partner d.o.o. Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti