cargo-partner svečano otvorio iLogistic Centar u blizini bečkog aerodroma

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

cargo-partner svečano otvorio iLogistic Centar u blizini bečkog aerodroma

08.10.2018. 08:23 / Izvor: Akta.ba

Nakon više od tri mjeseca uspješnih operacija, međunarodna kompanija za pružanje transportnih i info-logističkih usluga, cargo-partner, je u svom sjedištu u Fischamendu (Austrija) proslavila službeno otvaranje svog iLogističkog centra, izgrađenog inovativnom gradnjom od drveta.

U srijedu, 26. septembra, cargo-partner je proslavio zvanično otvaranje svog inovativnog iLogistics Centra u prisustvu 250 uzvanica. ILogistics Centar, izgrađen pored bečkog aerodroma, sa radom je počeo 1. juna 2018.godine - tačno godinu dana nakon ceremonije polaganja kamena temeljca. Poslije nekoliko mjeseci uspješnog rada, zvanična proslava otvaranja ILogistics Centra pružila je cargo-partneru mogućnost da izrazi svoju zahvalnost kako projektnom timu, tako i važnim klijentima i partnerima iz regiona, te da zajedno  proslave ovaj uspjeh.

Manifestaciju je vodio austrijski novinar i voditelj Sasa Schwarzjirg. Nakon uvodne riječi Stefana Krautera, izvršnog direktora cargo-partnera, Martin Schenzel, direktor cargo-partnera Austrija, pozvao je na scenu projektni tim iLogistics Centra, kako bi im čestitao na uspješnoj izgradnji i puštanju Centra u rad.

Proslava je nastavljena gala večerom, uz pratnju impresivnog akrobatskog performansa "Aerial Silk", na upečatljiv način kombinirajući umjetnički performans sa kulinarskim umjećem.

Kao dodatno iznenađenje večeri, tradicionalno rezanje crvene vrpce zamjenjeno je rezanjem trupca, koji su zajedno prerezali izvršni direktor cargo-partnera, Stefan Krauter i predstavnik parlamenta Donje austrijske pokrajine, Gerhard Schödinger. Motorne pile, upotrebljene u ovoj prilici, obezbjedio je proizvođač električnih alata Makita, koji je svoje novo sjedište izgradio na susjednoj lokaciji i u isto vrijeme kada je izgrađen iLogistic Centar.

Stefan Krauter, izvršni direktor cargo-partnera, objasnio je svoju motivaciju za izgradnju iLogistics Centra: "Transportna i logistička industrija se nikada ne zaustavlja i ne miruje. U vremenu globalizacije i digitalizacije moramo se konstantno razvijati i prilagođavati, a da bismo ostali predvodnici napretka. Region oko bečkog aerodroma je oduvjek bilo važno čvorište za nas, a sa  iLogistics Centrom smo realizovali uspješan projekat ekološke i ekonomične samoodržive arhitekture."

cargo-partner iLogistički centar je u potpunosti sagrađen od drveta, počev od zidova, preko krovne konstrukcije do fasade. Svaki kubni metar drveta, koji se koristio kao zamjena za druge građevinske materijale, smanjuje emisiju CO2 u atmosferu u prosjeku za 1.1 tona.

Pored toga, drvene konstrukcije su masivni rezervoari ugljendioksida: u svakom kubnom metru drveta “zarobljeno” je 0.9 tona CO2. Za izgradnju iLogistics centra iskorišteno je 4.200 m³ drveta, što je rezultiralo smanjenjem emisije CO2 za 8.400 tona.

 

Na ukupnoj površini od 12.250 m², iLogistik Centar u Fischamendu posjeduje 24.500 paletnih mjesta u visoko-regalnom skladišnom prostoru, 32.000 kutija za male dijelove, 2.000 m² operativnog prostora te nekoliko prostora višestruke namjene. Savremeni objekat nudi specijalnu opremu za skladištenje i rukovanje različitim robama - od osjetljivih manjih djelova, preko standardnih paleta do vangabaritnih i teških roba. Ovim cargo-partner svojim kupcima nudi kompletan paket logistike rezervnih djelova, maloprodaje i e-trgovine, uključujući širok spektar usluga sa dodatnom vrijednošću.

Novim ILogistik Centrom cargo-partner je kreirao 35 novih radnih mjesta, čime je povećan i ukupan broj zaposlenih osoba na više od 300 zaposlenih u Fischamendu i skoro 500 zaposlenih u Austriji.

Jedan od najvažnijih kupaca u novom iLogistic Centru je ENGEL, vodeći svjetski proizvođač mašina za injekcijsko brizganje iz Gornje Austrije. cargo-partner upravlja logistikom rezervnih dijelova za ENGEL od 1. juna 2018. godine.

Tokom nekoliko pripremnih radionica, cargo-partner je analizirao zahtjevane procese, te su konačni raspored i procesi iLogistics Centra prilagođeni utvrđenim potrebama. U periodu od tri mjeseca, cargo-partner premjestio je 27.000 jedinica za čuvanje zaliha (SKU) iz proizvodnih pogona ENGEL-a, u novi iLogistics Centar. Premještaj opreme je prošao glatko i bio je završen tri sedmice prije dogovorenog roka.

Harald Wegerer, potpredsjednik Odjeljenja za korisničke usluge u ENGEL-u, o razlozima povjerenja u cargo-partner je izjavio: "Naši zahtjevi su bili jasni od samog početka: maksimalna sigurnost procesa, što je moguće dulje vrijeme za slanje naloga, zagarantovana isporuka istog dana te izvrsne transportne i logističke konekcije. Dodatno, ključan zahtjev je bio sposobnost za izvršenje naloga tokom svih 365 dana u godini. Saradnja sa cargo-partnerom je više nego zadovoljavajuća i mišljenja sam da smo zajedno mnogo postigli i naučili iz ovog projekta."

Wolfgang Scheibenpflug, šef menadžmenta nekretnina i lokacija za regiju bečkog aerodroma, čestitao je cargo-partneru za brzu izgradnju objekta i zahvalio se za partnerstvo: "Kao dugogodišnji i lojalni partner aerodroma, cargo-partner nam je izuzetno važan, jer kompanija sa ovim razvojem, ne samo da stvara i obezbjeđuje nova radna mjesta, već i jača saobraćajni tok oko Airport City-ja."

Gerhard Schödinger, predstavnik parlamenta Donje austrijske pokrajine, je također naglasio značaj investicije u novu poslovnu lokaciju i zahvalio je cargo-partneru za hrabrost da nastavi izgradnju ovog inovativnog projekta i stvaranje modernih i atraktivnih poslova.

U posljednjih nekoliko godina, cargo-partner je značajno uložio u širenje kapaciteta ugovorne logistike. Pored projekta u blizini aerodroma u Beču, novi iLogistički centri u Sofiji i Ljubljani, te proširenje iLogističkog centra u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj, spadaju među najvažnije takve investicije.

Posebna oznaka "iLogistički Centar" biće korištena za sve objekte izgrađene od strane cargo-partnera, što će omogućiti još dublju integraciju sa kupcima i prilagođavanje dizajna i procesa prema specifičnim potrebama kupaca. Ova oznaka takođe naglašava jak fokus koji cargo-partner stavlja na informacionu logistiku. Od 2000. godine cargo - partner koristi cloud baziranu platformu  „SPOT“, kako bi digitalizovao svoje procese i pružio svojim kupcima sveobuhvatna rješenja za upravljanje čitavim lancem snabdjevanja.

O cargo-partner- u

cargo-partner je kompanija srednjeg obima u privatnom vlasništvu, koja se bavi pružanjem usluga u logistici, sa posebnom stručnošću u avionskom i pomorskom transportu robe te informacijskim tehnologijama. Kao integrirani logistički partner, razvija veliki broj rješenja koja, zahvaljujuci IT-podržanom transportnom lancu i optimiziranom menadžmentu nabave i prodaje, svojim klijentima omogućava konkurentne prednosti. Kompanija je osnovana 1983 godine. U 2017. godini je sa 2780 uposlenika ostvarila promet od 700 miliona eura. cargo-partner grupacija slavi svoju 35. godišnjicu u 2018. godini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti