cargo-partner Bugarska ide korak dalje sa iLogističkim centrom u Sofiji

10.11.2020. 08:55 / Izvor: Akta.ba

iLogistički centar podijeljen je na nekoliko zona, pružajući niz različitih skladišnih mogućnosti.

Uprkos epidemiji COVID-19, kompanija cargo-partner nastavlja da širi svoj portfelj usluga u iLogističkom centru smještenom u glavnom gradu Bugarske. Kompanija je 2020. godine otvorila željeznički terminal u okviru skladišnog prostora koji omogućava direktan prijenos robe između teretnih željezničkih vagona i skladišta. Osim toga, skladište je nadograđeno novim zonama sa kontrolisanom temperaturom za skladištenje, u rasponu od +14 °C do +18 °C i +10 °C do +20°C.

Kompanija cargo-partner u Bugarskoj postoji od 2003. godine i više od sedamnaest godina organizira  vazdušni, pomorski, drumski i željeznički transport. U 2018. godini, proširila je svoj ugovorni logistički portfelj otvaranjem svog  iLogističkog centra u Sofiji. Skladište posjeduje certifikat TAPA (Udruženja za zaštitu transportovane imovine) - klasa A i ima kapacitet od 22.000 slotova  za palete na površini poda od 16.500 m². Objekat je strateški smješten u glavnom gradu, u blizini aerodroma, metro stanice, kao i glavnih saobraćajnica.  

Dimcho Dimchev, generalni direktor kompanije cargo-partner u Bugarskoj, objašnjava strateški značaj ovog logističkog čvorišta: “Lokacija u središtu Bugarske daje našem iLogističkom centru važnu ulogu kao čvorištu za vazdušni i pomorski teret sa Dalekog Istoka. Također je idealno lociran za organiziranje drumskog transporta i distribucije u regionu Srednje i Istočne Evrope (CEE), posebno na Balkanu i Bliskom Istoku.”

iLogistički centar podijeljen je na nekoliko zona, pružajući niz različitih skladišnih mogućnosti - zona za carinsko skladište, kao i namjenske zone  za vrijednu robu, gabaritni i generalni kargo.

Kao odgovor na rastuću potražnju za onlajn kupovinom, kompanija cargo-partner je također proširila svoje područje za e-trgovinu i  onlajn dobavljačima iz industrije tekstila i sportske robe u ovom momentu obezbjeđuje 28.000 lokacija za preuzimanje pošiljki

Novi skladišni prostori sa kontrolisanom temperaturom

Iako je prvobitno projektovan kao ambijentalno i temperaturno kontrolisano skladište za temperature u rasponu od 15°C do 25°C, nedavno je ipak nadograđeno nekoliko odjeljaka u svrhe obezbjeđivanja različitih temperaturnih opsega, kao i kontrole vlažnosti. Pored 3.000 paleta na temperaturnom opsegu od 15°C do 25°C, do 3.000 paleta sada može da se skladišti na temperaturnom režimu od  14°C do 18°C i još 3.000 paleta na režimu od 10°C do 20°C.

Uporedo sa nadogradnjom svojih objekata, kompanija cargo-partner je ojačala svoj fokus na kvalitet i kontrolu procesa, te stekla relevantne certifikacije - HACCP (analiza rizika (opasnosti) i kritične kontrolne tačke) i ISO 22000. Niz bugarskih, kao domaćih i drugih međunarodnih kompanija iz prehrambene i farmaceutske industrije već koristi iLogistički centar.  

Savremeni softver za upravljanje skladištem pruža korisnicima  24/7 onlajn vidljivost i izvještavanje. Osim toga, sistem upravljanja skladištem (WMS) kompanije cargo-partner može se jednostavno povezati sa sistemima sopstvenih korporativnih resursa (ERP) korisnika preko elektronske razmjene podataka (EDI) ili interfejsa za programiranje aplikacija (API) za automatizirane procese.  

Direktna željeznička veza u magacinskim prostorima

Kao uslugu sa dodatom vrijednošću koja se nudi u iLogističkom centru u Sofiji, kompanija cargo-partner je uvela direktnu željezničku vezu. Željeznički transport pruža efikasnu i po životnu sredinu neškodljivu opciju za korisnike koji imaju proizvodne pogone u regionu. Zahvaljujući industrijskom kolosjeku koji se nalazi u neposrednoj blizini skladišta, roba se lako može prebaciti iz skladišta i u njega. Ova usluga je pogodna za korisnike čije pošiljke obično dolaze u velikim partijama.

"Direktnom željezničkom vezom do skladišta, našim korisnicima možemo da ponudimo pouzdanu i pogodnu alternativu kamionskom transportu", kaže Dimcho Dimchev.

Kompanija planira da u budućem periodu nastavi sa razvijanjem i proširivanjem objekta u Sofiji. Originalni projekat objekta omogućuje udvostručavanje raspoloživog skladišnog kapaciteta na postojećoj lokaciji, te dodavanje do 20.000 paletnih mjesta pri različitim uslovima skladištenja, sve u skladu sa zahtjevima korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti