Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U pripremi Strategija razvoja turizma opštine Sokolac 2021-2025

11.02.2021. 09:03 / Izvor: SRNA

Opština Sokolac će u naredna dva-tri mjeseca uraditi strategiju razvoja turizma za naredne četiri godine u saradnji sa Konsultantskom firmom "Havreks" /Havrex/ iz Banjaluke, dogovoreno je danas na Sokocu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je ta opština uradila Strategiju razvoja za period od 2020. do 2030, što će biti polazni dokument za izradu strategije razvoja turizma.

On je naglasio da će ovi razvojni dokumenti, između ostalog, biti neophodni pri apliciranju prema fondovima Evropske unije namijenjenih ruralnim područjima.

Bjelica je istakao da opština Sokolac ima potencijale koje treba ugraditi u razvojne programe prema standardima evropskih fondova, u čemu će im, prema postignutom dogovoru, pomoći Konsultantska kuća "Havreks".

On je naglasio da je Sokolac dosta uradio na razvoju turizma ulaskom u projekte "Via Dinarika", "Viva", "ReLOaD", saradnjom sa međunarodnim i organizacijama Ujedinjenih nacija, te sa Evropskom bankom za razvoj.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava je pripremila svoj dio posla na parcelizaciji na području Ravne Romanije, gdje će nakon izgradnje ferate biti urađeni prateći objekti, planirano uspostavljanje parka prirode "Romanija" i parka šume "Taline" u saradnji sa "Šumama Republike Srpske", te niz drugih projekata u oblasti kulturno-istorijskog nasljeđa.

"Težimo da napravimo značajan turistički proizvod na području naše opštine, jer se sada stvara prilika da je EU spremna da pomogne i investira, te donira sredstva za ovakve i slične projekte", istakao je Bjelica.

Vlasnik Konsultantske firme "Havreks" Zoran Pavlović iz Banjaluke rekao je da ova kuća sarađuje sa manjim opštinama, jer smatra da je tu najveći potencijal u zapošljavanju i novim investicijama.

On je rekao da će u budućoj strategiji razvoja turizma na Sokocu biti uključeni projekti i svi zainteresovani subjekti za njihovu realizaciju, posebno u vrijeme ograničenog putovanja zbog pandemije, kada će domaći turisti moći da otkriju sve ljepote koje ovi prostori pružaju.

"Sokolac kao planinska zona sa umjerenim visinama i prirodnim uslovima stvara idealne uslove za cjelogodišnji odmor, pogotovo za mlade ljude, nešto što bi moglo da se zove avanturističkim-rekreativnim aktivnostima i to treba iskoristiti", naveo je Pavlović.

On je dodao je, osim pomoći u izradi strategije razvoja turizma opštine Sokolac, razgovarano i o mogućnosti stvaranja uslova za to da postojeća industrijska zona "Podromanija" bude obogaćena sadržajima dovođenjem novih investitora.

Pavlović je naglasio da je cilj zajedničkog rada na izradi ovog razvojnog dokumenta da budu stvoreni uslovi za nove investicije, novo zapošljavanje i proizvodnju na bazi postojećih sirovina. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti